Ünnepváró

2023.12.21. 17:30

Ne maradjon ki a házipatika ellenőrzése az ünnepi készülődésből! – javasolja a debreceni szakember

Az evés-ivás és a kisebb-nagyobb balesetek mind velejárói az ünnepeknek, a szakember szerint azonban nem mindegy, mit vehetünk elő baj esetén a komód fiókjából.

Szakál Adrienn

Gondoljuk át, mire van szükségünk és szerezzük be az ünnepekre!

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Nem lehet, de szerencsére nem is kell ellenállnunk a finomságoknak a karácsonyi és szilveszteri időszakban, azonban az ünnepi menü, sőt, akár a készülődés is gyakran kellemetlen következményekkel járhat A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának tanársegédje, Pető Ágota a Hajdú Online kérésére elmondta, milyen gyógyszerek és gyógykészítmények beszerzését kell észben tartani, illetve milyen alapvető egészségügyi csomaggal érdemes útnak indulnunk az ünnepi időszakban. 

A szakember először kiemelte, mielőtt megrohamoznánk a legközelebbi gyógyszertárat, ajánlott leltárt készítenünk a házpatikánkban. Ezzel nemcsak készítmények felhalmozódását előzhetjük meg, hanem a szavatossági idő ellenőrzésével pontos képet kaphatunk a még valóban használható termékekről.

– Azt, hogy milyen készítményre lehet szükségünk, nagyban befolyásolja, hogy az ünnepek alatt a legtöbben túleszik magukat, és emiatt hasi panaszaik vannak. Aki tudja magáról, hogy hajlamos erre, érdemes előre beszerezni emésztést segítő vagy savlekötő készítményt – mutatott rá a szakember. Hozzáfűzte, hogy a legfontosabb – mint az egészségünk megőrzése érdekében minden más területen – itt is a mértéktartás lenne, a „többször kevesebbet” elvén.

Az egyetem munkatársa szerint hasonló a helyzet az alkohollal is, kivéve, hogy a macskajaj egyetlen ellenszere a tudatos fogyasztás, mert az otthoni patikánkban aligha találunk csodaszert a másnaposságra.

 – Ha valaki rendszeresen szed gyógykészítményt, meg kell néznie, hogy fogyaszthat-e alkoholt – hangsúlyozta, ahogy arra is felhívta a figyelmet Pető Ágota, hogy a túlzott alkoholfogyasztással a fokozott balesetveszélyre is fel kell készülnünk.

Debrecen Pető Ágota haon
Pető Ágota, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának tanársegédje
Fotó: Pető Ágota-Archív

A nélkülözhetetlen tételek listája

Kitért arra, hogy nem csak a túl sok koccintás, a zsíros sültek és a végeláthatatlan mennyiségű bejgli jelenthet potenciális veszélyt a dínomdánom napjaiban. 

Nagyon sok kisebb-nagyobb háztartási balesettel lehet találkozni, a vízforralástól a karácsonyfa-faragásig, ezért azt tanácsoljuk, hogy jó minőségű fertőtlenítő, gyógyszertári alkohol, hidrogén-peroxid vagy gyári fertőtlenítő spray és vízálló ragtapasz feltétlenül legyen otthon! Szintén érdemes beszerezni krémet vagy habot az égési sérülésekre

 – mondta.

Sokan utaznak az év végén, ilyenkor a kisbabás szülők gyakori dilemmája, hogy mit pakoljanak el feltétlenül gyógyszeres táskába. A szakember szerint a legfontosabb, hogy legyen elegendő tápszer, illetve a fogzás időszakában fogzáskönnyítő készítmény, általános láz- és fájdalomcsillapító, valamint lázmérő. Végül felhívta a figyelmet arra is, hogy ha elbizonytalanodnánk, milyen gyógyszert vehetünk magunkhoz vagy adhatunk gyermekünknek, bármikor felhívhatjuk az ügyeletes gyógyszertárakat, ahol megbízható szakvélemény segíthet a döntésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában