haon.hu PODCAST

2023.12.19. 20:19

Így lesz tökéletes és repedésmentes a bejglid! – mutatjuk a debreceni mestercukrász tanácsait!

Bejgli nélkül egyik családnál sincs karácsony, így eláruljuk nektek, hogyan lesz a tiétek a legszebb és legfinomabb, ami után garantáltan mindenki megnyalja mind a tíz ujját.

Gubányi Patrik

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A karácsony a családról, a békességről, az együtt töltött időről, na és persze az ízletesebbnél ízletesebb falatokról szól. De, hogy idén melyek voltak a legkelendőbb ünnepi sütemények, és mi a tökéletes bejglinek a titka, arról Gara Gyula mestercukrászt, a debreceni Gara Cukrászda tulajdonosát kérdeztük.

– 1945-ben születtem, nyolcan voltunk testvérek, hét fiú és egy lány. Akkoriban nagyon kevés édességhez jutottunk, így amikor nyalánkságot kaptunk, akkor ünnepnap volt számunkra. Tulajdonképpen az édességhiány miatt határoztam úgy, hogy cukrász leszek, hiszen ha a cukrász nem ehet édességet, akkor senki más. Egy biztos, hogy jó döntést hoztam akkor, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy hosszú évtizedek óta cukrász vagyok – kezdte beszélgetésünk elején Gara Gyula.

Általában a kalács, a pozsonyi kifli, a bejgli és a mákos-diós tekercsek voltak az én gyerekkoromban is a legkelendőbb édességek karácsonyra, mára ezekhez csatlakoztak a joghurtos és gyümölcsös finomságok, valamint az aprósütemények

– mutatott rá a szakember.

Így készül a tökéletes bejgli

– A bejgli az a sütemény, amit csak akkor lehet bejglinek nevezni, ha az úgy készül, ahogyan a Magyar Cukrászipar Testület előírta. Fontos, hogy mindenből megfelelő mennyiséget használjuk, és hogy ne margarinnal, hanem vajjal készüljön, a töltelék pedig a fele legyen a tésztamennyiségnek. Továbbá az is meg van szabva, hogy hány milliméteres repedés lehet a sütemény oldalán, így ez csak akkor igazi, ha hozzáértő cukrász készíti el – ismertette a cukrász.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy mi a a titka a repedésmentes bejglinek, akkor hallgassátok meg a cukrászmesterrel készült teljes beszélgetésünket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában