Konferencia

2023.12.01. 11:37

Fiatal kutatók tanácskoztak Debrecenben, díjakat is átvehettek – fotókkal

A Debreceni Egyetem hallgatói tartottak tudományos előadásokat a DAB-székházban.

Gubányi Patrik

Pintér Ákos intézményvezető (jobbról) Berecz Gábornak is elismerést adott át

Forrás: Molnár Péter

Fiatal kutatók, mintegy hatvannégyen tartottak előadásokat hét különböző tudományos szekcióban pénteken az Őszi Tudományos Hallgatói Konferencián, melyet a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma rendezett meg a DAB-székházban. 

A határon innenről és túlról érkező tanulók magyar nyelv- és irodalom-, néprajz-, történet-, természet-, társadalomtudományi, valamint közgazdaságtudományi és vállalkozásfejlesztési, illetve angol irodalomtudományi szekciókban mutatták be projektjeiket.

Pintér Ákos, a Hatvani István Szakkollégium igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a szakkollégium olyan intézménnyé vált a hallgatók és a mentorok elkötelezett munkájának köszönhetően az egyetemen, amit már nem lehet megkerülni.

Eszerint a munka és a tehetség összeállt, ami azt mutatja, hogy jó úton terelgetjük a tanulókat. Nagy büszkeség, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencián mintegy tizenegy szakkollégistánk ért el helyezést, ami szép teljesítmény.

 Ennél már csak az kiemelkedőbb, hogy három tanulónk Pro Scientia Aranyérmet nyert, ami a fiatal kutatók legmagasabb elismerése, tizenketten pedig Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat kaptak – ismertette Pintér Ákos.

Hatvannégy kutató mutatta be előadását az érdeklődőknek

– A mai konferencia minden túlzás nélkül a félév legjobban várt eseménye a szakkollégium tanulói számára. Igaz ez még úgy is, hogy e szemeszterben névadónkra emlékezve, hagyományteremtő jelleggel Hatvani-hetet rendeztünk – emelte ki Berecz Gábor, a Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzat elnöke. 

Közösségépítő programjaink a szórakozás és a kikapcsolódás mellett azt a célt is szolgálják, hogy a fiatalok a világra nyitott, a közösségért tenni igyekvő emberekként hagyják majd el az intézményt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a rendezvényünket kiterjesztjük, s a hagyományosan egynapos konferenciánkra határon innen és túl is küldünk meghívókat. 

A legnagyobb örömünkre kellemes fejfájást okozott a jelentkezők száma, hiszen hatvannégy előadást fogadtunk be, melyek hét kategóriában zajlanak – mutatott rá az elnök.

A köszöntők után Pintér Ákos intézményvezető átadta  az Országos Tudományos Diákköri Konferencián kiemelkedő eredményt elért tanulóiknak járó elismeréseket.

A díjazottak
Első helyezést ért el Andrékó Tamás Dániel, Benedek Máté Benjámin, Berecz Gábor, Nagy Bertalan és Tímár Csenge Mária.
Második helyezésért járó jutalmat vehetett át Jedlóczi Ivett, Törzsök Réka, Varga Imre Solt.
A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Ecsédi István Bertold, Lengyel Ádám és Papp Hunor állhatott.





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában