Városnap

2023.12.12. 14:05

418. születésnapját ünnepli Hajdúhadház, a kiválóságokat is elismerték – fotókkal

Bocskai 1605. december 12-én Korponán adományozott kiváltáslevelet a hajdúknak, ez ünnepli kitüntetések átadásával évről évre a település.

Szakál Adrienn

A rendezvényen a városi elismeréseket is átnyújtották Hajdúhadházon

Forrás: Czinege Melinda

Bocskai István fejedelem lovas szobra előtt koszorúzással kezdődött Hajdúhadház napja december 12-én, kedden a település főterén. A hajdú fejedelem jelentőségét ünnepi beszédében Legoza Bálint, Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár parancsnoka elevenítette fel.

CM20231212_Hajdúhadház_városnap_HAON (7)
Bocskai István fejedelem lovas szobra előtt koszorúzással kezdődött Hajdúhadház napja
Forrás: Czinege Melinda

A városnap délelőtt a Városháza dísztermében ünnepi testületi üléssel folytatódott, melyet Csáfordi Dénes polgármester nyitott meg. Úgy fogalmazott: a tettek viszik előre életünket és biztosítják a haladást, mely ezen tetteink által válik fejlődéssé a város, a vármegye és az ország számára egyaránt. Hozzáfűzte, hogy az egyén cselekedeteihez kellenek álmok is, emellett tervekre, tiszta és világos gondolatokra és egyértelmű célokra, valamint bátorságra, erőre is szükség van. Felidézte, hogy elmúlt bő évtizedben sok bátor döntést tudhat magának Hajdúhadház a település fejlődése érdekében. Beszélt arról is, hogy mindehhez társakra, szövetségesekre volt és van szükség, mint például a vármegye, a honvédség vagy a hajdúvárosok támogatása.

Ismernünk kell az elődök és a város történelmét, Bocskait, az első győztes csatáját, emellett minden hajdúhadházi gyermeknek is tudnia kell, hogy a Bocskaié győztes szabadságharc volt Magyarországon. Ebből lehet erőt meríteni a mindennapokban, de fontos elődeink üzeneteit is meghallani a múltból, és büszkének kell lennünk Hajdúhadházra, mely van, volt és lesz

 – fogalmazott.

CM20231212_Hajdúhadház_városnap_HAON (10)
Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

A polgármesteri köszöntő után Tasi Sándor, a vármegyei közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet.

Tizenhárom éve egy megállapodással arra vállalkoztunk, hogy a hajdúhadházi emberek javát szolgáljuk. Azóta sok mindenben segítettünk, utakat építtettünk, épületeket újítottunk fel és korszerűsítettük. A fejlesztések mellett az itt élő emberekkel is foglalkoznunk kellett, ezzel sem maradt el a vármegye

– összegzett. Emlékeztetett arra is, hogy ezen a napon a vármegye és Hajdúhadház a múlt és Bocskai előtt tiszteleg. 

CM20231212_Hajdúhadház_városnap_HAON (12)
Tasi Sándor, a vármegyei közgyűlés alelnöke
Forrás: Czinege Melinda

– A korponai oklevél hadháznak városi rangot adott, a város pedig nemcsak a mai nappal tiszteleg a múlt előtt, hanem főterével, szobrával és a Városházával, mely egykor Bocskai fogadójaként működött – vélekedett. Felidézte, hogy Bocskai a korát megelőző gondolkodású ember volt, aki hitt az összetartozásban és bebizonyította, hogy a szabadságért, békéért harcolók együtt mindig győzedelmeskednek. Hozzátette, ma is ez kell a közös célért, ami nem más, mint a településre vonatkozó fejlesztések megvalósítása. 

 

Végül kitért arra is, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban 127 milliárd forintos fejlesztési lehetősége lesz a vármegyének, ebből Hajdúhadházra is érkeznek támogatások, majd említést tett a TOP Plusz keretében a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére.

A várost szolgálják

A beszédek után Hajdúhadház önkormányzata Bocskai István kitüntető címet adományozott Farkas Gábor rendőrőrnagynak és Kovács Zoltán vezető lelkipásztornak.

Polgármesteri elismerő oklevelet kapott Tóth Judit, a polgármesteri hivatal hatósági irodavezetője, Antal Máté a lovassportok és fogathajtás népszerűsítéséért, Rácz Imre önkormányzati dolgozó, valamint Pikó Gábor és ifjabb Pikó Gábor a polgárőrség részéről.

Az év vállalkozója díjat Szőllős László és Asztalos Péter alpolgármesterek adták át Salánkiné Hegedűs Erzsébetnek, majd az év agrárvállalkozója díjat Szőllős Gábor őstermelőnek.

Antal Ferenctől, a Szociális és Családvédelmi Bizottság vezetőjétől szociális munkájáért kapott elismerő oklevelet Kecsediné Molnár Anikó bölcsődei intézményvezető, Murvai Gézáné bölcsődei kisgyermeknevelő, Tóth Ibolya Vilma, a Hajdúhadházi Mikrotérségi Szociális Gondozási Központ munkatársa, Vígné Balogh Katalin, a Család-és Gyermekjóléti Központ munkatársa.

Egészségügyi elismerő oklevelet kapott Dancsiné Szilágyi Andrea és Báder Tibor.

Elismerő önkormányzati oklevelet kapott Bírtáné Mezei Katinka dajka és Ölveti Lászlóné dajka.

Pro Chatedra pedagógiai díjat kapott Vargáné Kiss Erika, Nyalkáné Harangi Gabriella Mária, Hadházi Anikó Katalin, Pótor Gabriella, Üveges Szilvia és Bakos Katalin, Deleff Angéla, Szabó Imréné, Kissné Kulcsár Anikó, Beke Enikő és Grezsa Erika.

A ceremónia után ünnepi műsort adott Erdő Zoltán Erdélyi Magyar Örökség-díjas tárogatóművész és Lisztes Jenő cimbalomművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában