Fejlesztés

2023.10.25. 12:38

Jelentősen korszerűsödött több vármegyei település szennyvízelvezető rendszere

Hajdúnánáson, Hajdúdorogon, Létavértesen, valamint Tégláson és Hajdúhadházon is javult a lakosok komfortérzete.

Bekecs Sándor

Csáfordi Dénes beszélt Hajdúhadház szennyvízhálózatának fejlesztéséről

Forrás: Molnár Péter

A Széchenyi 2020 program keretében Hajdúnánás és Létavértes, valamint tizenegy további önkormányzat – köztük Hajdúhadház, Hajdúdorog és Téglás – mintegy 12 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az „Északkelet- Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 1. (ÉKMO 1)” elnevezésű projekt megvalósítására.  

A beruházások során Hajdú-Bihar vármegyében rekonstruálják Hajdúhadház és Téglás települések szennyvíztisztító telepét, valamint bővítik azok csatornahálózatát, továbbá bővítik és korszerűsítik Hajdúnánás-Hajdúdorog és Létavértes agglomerációk szennyvízhálózatát és szennyvíztisztító telepét.

Másfél évtizede tervezett fejlesztés ért révbe

– Hajdúhadház szennyvízhálózata fejlesztésének tervezését még 2007-ben kezdte el az önkormányzat, azonban forrás csak később lett hozzá, mellyel elindulhatott ez a projekt. A szennyvízhálózat-fejlesztés minden település számára létkérdés – mondta Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere a projektről szóló tájékoztató eseményen, október 25-én. Hozzátette, a kivitelezés befejeződött, a pályázatban tett vállalásokat teljesítették, a hálózat és a Téglással közösen üzemeltetett szennyvíztisztító telep megfelelően működik.  

Csáfordi Dénes polgármester
Forrás: Molnár Péter

Többtíz kilométer szennyvízvezeték épült

A folytatásban Garda Szabolcs, Hajdúhadház önkormányzatának műszaki referense ismertette a projekt műszaki paramétereit. – A Hajdúnánás-Hajdúdorog agglomeráció eredetileg is rendelkezett szennyvízelvezető hálózattal és közös szennyvíztisztító teleppel, azonban az utóbbi nem tudta teljesíteni a tisztított szennyvízre vonatkozó határértékeket – ismertette az előzményeket. 

Garda Szabolcs, Hajdúhadház önkormányzatának műszaki referense
Forrás: Molnár Péter

A kivitelezés során több mint 600 ingatlan szennyvízrákötése vált megoldottá, valamint Tedej településen is kiépült szennyvízelvezetés. Több mint 9,5 kilométer vezeték épült.  

A projekt kezdetén csak Létavértes központi része volt csatornázott, ezért a kivitelezés során a meglévő szennyvíztisztító telep korszerűsítése mellett több mint 34 kilométerrel bővítették a település csatornahálózatát. A Hajdúhadház-Téglás agglomeráció fejlesztése kapcsán a két város közös szennyvíztelepének és csatornahálózatának bővítése történt meg, mellyel több mint 630 ingatlan szennyvízhálózatra való rákötése vált megoldottá.  

A projekt része volt továbbá Tunyogmatolcs és térsége csatornaművei építésének II. ütemének kivitelezése és Balkány város szennyvízelvezető és szennyvíztisztító rendszereinek kiépítése is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában