Fórum

2023.12.13. 13:48

Országosan is kiemelkedőek Hajdú-Bihar vármegye polgárőrei

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is részt vett a bakonszegi fórumon.

Bekecs Sándor

Túrós András a polgárőrség érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetést adományozta Gara Péternek, Bakonszeg polgárőr-polgármesterének,

Forrás: Bekecs Sándor

Koordinációs-szakmai fórumot tartott a Bakonszegi Polgárőr Egyesület, december 11-én a Berettyóújfalui Járás egyesületeinek képviselői számára. A programon részt vett dr. Túrós András nyugalmazott altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke is, aki a Hajdú Online-nak adott interjújában kimagaslónak értékelte a vármegyei polgárőreinek a munkáját.  

A megjelenteket a házigazda település polgármestere, Gara Péter köszöntötte. A vármegye egyik legbiztonságosabb településének vezetője bejelentette, egy mintegy 8 millió forint értékű pályázati támogatásnak köszönhetően az egész települést lefedő térfigyelőkamera-rendszert alakítottak ki, amelynek műszaki átadása és üzembehelyezése a következő hetekben megtörténik.

polgárőr szövetség, értékelés, közbiztonság
Gara Péter, Bakonszeg polgármestere
Forrás: Bekecs Sándor 

Újabb járműveket kaptak a hajdú-bihari egyesületek

A polgármestert követően Boros Viktor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke tartott beszámolót az elmúlt szűk 12 hónap eredményeiről, történéseiről. Beszéde elején köszönetet mondott a szervezésért a házigazdának, a szervező egyesületnek és Marczin Sándornak, a vármegyei szövetség tiszteletbeli elnökének. 

Elmondta, az idei évre több mint 37 millió forint támogatást kaptak az OPSZ-től, s további 1,7 millió forintot az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Ezek húsz százalékát fordították működésre, 27,19 millió forintot pedig a tagegyesületek között osztottak szét.

– Az idei évben további 33 darab elektromos mopeddel gyarapodtunk, így 75 darabosra nőtt a 37 egyesületnél lévő vármegyei flotta. Mindezek mellett pedig megérkeztek az OPSZ-től kapott táblagépek is – sorolta. Boros Viktor beszámolt arról is, hogy az előzetes felmérések alapján míg 2022-ben 909 ezer volt a szolgálati órák száma – ami 245 óra szolgálatot jelentett átlagosan egy polgárőrnek – addig ez év október végéig 716 ezer órát teljesítettek a polgárőrök. 

Mint látható, az idei elmarad a tavalyihoz képest, amelynek egy fő oka, hogy a vármegyei egyesületeket is elérte az elöregedés. Az átlagéletkor 50 év körül van

– tette hozzá. Elmondta még, az idei évben – az OPSZ kezdeményezéséhez csatlakozva – ők is együttműködést kötöttek egy keresőkutyás civil szervezettel.

polgárőr, hajdú-bihar, biztonság
Boros Viktor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke
Forrás: Bekecs Sándor

Drónos felderítést is végezhetnek a polgárőrök

– A Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség tevékenysége – az előzetes eredmények alapján – kimagasló az idei évben is a többi vármegyéhez képest – jelentette ki kérdésünkre Túrós András. Mint kifejtette, a hajdú-bihariak kiemelkedő teljesítményét egyrészről a közterületen végzett járőrszolgálatok magas óraszámai mutatják immár sokadik éve, másrészt elismerően szólt arról, hogy a vármegye egyesületei jól szervezettek, jogilag is rendezettek.

 Úgy látom, itt rendben vannak a külső kapcsolatok is, tehát kialakultak a szoros és hatékony együttműködések a vármegyei önkormányzattal, települési önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és a rendvédelmi szervekkel is

 – tette hozzá.  

polgárőr, hajdú-bihar, biztonság
Túrós András nyugalmazott altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke
Forrás: Bekecs Sándor

A napokban kerül napirendre az Országgyűlésben a polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló törvény módosítása. Túrós András ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a módosítást a változó kor körülményeihez való igazodás indokolta elsősorban.

Évek óta kiemelten foglalkozik a polgárőrség is a határvédelemmel, közvetlenül is részt veszünk az illegális bevándorlás elleni küzdelemben, így kértük a kormányzatot, hogy kerüljön be ez is az alapfeladataink közé, jogilag rendezetté váljon ez a rész

 – mutatta be az OPSZ elnöke. A törvénymódosítás egy másik, hasznos lehetőség jogi környezetének megteremtését szolgálhatja, hogy a rendőrség után a polgárőrségnek is lehetősége lenne feladatai ellátásnak során drónok alkalmazására.

– Szeretnénk mi is a bűnmegelőzés területén ezzel a lehetőséggel élni, hiszen ennek segítségével a települések külterületi részeit ellenőrzés alá tudnánk vonni, segítenénk az eltűnt személyek felkutatását, valamint részt vennénk az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemben is. Új lehetőségek, új feladatok számunkra, bízunk benne, hogy január 1-től hatályba léphet a jogszabály – emelte ki Túrós András.  

Országos kitüntetést kapott Bakonszeg polgármestere

A bakonszegi fórumon Bura Zoltán, Berettyóújfalui Járási koordinátor a járás egyesületeinek működéséről számolt be a résztvevőknek. Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke a vármegyei önkormányzatról beszélt, Gali Sándor rendőr ezredes, a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság nemrég kinevezett vezetője pedig a rendőrség és polgárőrség együttműködésének tapasztalatairól, lehetséges új irányairól értekezett. Végül Bak István rendőr alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a kiberbűnözésről, a biztonságos internetezésről tartott előadást.  

A rendezvény végén Túrós András a polgárőrség érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetést adományozta Gara Péternek, Bakonszeg polgárőr-polgármesterének, valamint dicséretben és jutalomban részesítette Lévai Sándort, a Komádi Polgárőr Egyesület tagját, illetve Szabó Péter Sándort, a Berettyóújfalui Polgárőr Egyesület tagját.   

polgárőr, hajdú-bihar, biztonság
Túrós András dicséretben és jutalomban részesítette Lévai Sándort, a Komádi Polgárőr Egyesület tagját
Forrás: Bekecs Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában