Végigvették, mi készült el

2023.11.18. 12:57

Régiós szinten is nagyon fontos fejlesztésekkel zárta Debrecen a Modern városok programot

Az elemekkel a város lakóinak életkörülményei is javultak, válaszolta a polgármesteri hivatal.

BDR Média

A programban a Csokonai Nemzeti Színházat is felújították

Forrás: Napló-archív

Sikeresen befejezte Debrecen a Modern városok programot – nincs olyan eleme, amiről le kell mondania. Az összes projekt megvalósulására közel 47 milliárd forint támogatást kapott a projektgazda. A programban olyan fejlesztések valósulhattak meg, amelyek nemcsak a város lakóinak életkörülményeit javították, de a régió egészére is meghatározó hatással vannak

– válaszolta a debreceni polgármesteri hivatal a Cívishír kérdéseire küldött levelében. Mint arról a portál néhány napja beszámolt, a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva leállította a Modern városok programot. Ezzel kapcsolatban keresték meg a debreceni önkormányzatot, hogy ez mit jelent a város számára, vannak-e folyamatban lévő projektek, mi minden valósult meg, és esetleg vannak-e olyan beruházások, amelyekről most le kell mondania Debrecennek, mert nincs rá pénz. Érdeklődtek afelől is, van-e tudomásuk arról, hogy a Modern városok program mikor indulhat újra.

A polgármesteri hivatal a válaszában Debrecenhez kötődően hét projektet nevezett meg. Közülük hatban a tervezett beruházás megvalósult és lezárult.

Ezek a következők:

  • a menekülteket befogadó állomás körülményeinek áttekintése (bezárás),
  • a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) létrehozása,
  • a Csokonai Nemzeti Színház felújítása,
  • a debreceni Nagyerdő program befejezésének támogatása (strandfürdő),
  • a Debreceni Nemzetközi Repülőtér technikai fejlesztése.
  • Lezárult az innovációs fejlesztési projekt, ennek kedvezményezettje azonban a Debreceni Egyetem volt.

Egy projekt nem fejeződött be – sőt el sem kezdődött –, mégpedig az intermodális közlekedési csomópont kialakítása, amely a D2030 programban valósul meg a városháza tájékoztatása szerint.

2015. május 18-án a megyei jogú városokat érintő legnagyobb vidékfejlesztési program, a Modern városok program keretében együttműködési megállapodás jött létre Magyarország Kormánya és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata között a modern Debrecenért. A megyei jogú városok fejlesztését célzó program kiemelkedő jelentőséggel bírt nemcsak Debrecen, hanem az összes érintett város életében, mert a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy az önkormányzatok maguk határozhatták meg a fejlesztési elképzeléseiket

– közölte a debreceni polgármesteri hivatal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában