Tudomány

2023.11.10. 14:14

Megszerettetik a kémiát a debreceni gyerekekkel

Újabb fontos állomáshoz érkezett a BASF Hungária Kft. és az Agóra Tudományos Élményközpont együttműködése.

Panyiczki-Berényi Viktória

Új edukációs program érhető el a gyerekeknek

Forrás: Kiss Annamarie

PlasticLab – Műanyagok okosan címmel új foglalkozás érhető el az 5-6. osztályos diákok számára a BASF Kölyöklabor keretein belül. A környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseire fókuszáló új edukációs programot sajtótájékoztatóval egybekötött kísérleti foglalkozáson mutatták be az érdeklődőknek péntek délelőtt.

– Ezzel a programmal egy újabb nagyszerű kezdeményezéssel gazdagodott Debrecen – mondta köszöntőjében Kovács Ádám, a Polgármesteri Kabinetiroda vezetője. Hozzátette, az elmúlt évtizedben kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy széles és színes oktatási portfólió alakuljon ki a városban, amely a legmodernebb körülmények között képes kiszolgálni egyrészt a növekvő diáklétszámot, másrészt a városba újonnan betelepülő vállalatok munkaerőpiaci igényét. 

Arról is beszélt, hogy már kisgyermekkorban fogékonnyá kell tenni a fiatalokat a természettudományok iránt. Az Agórában a természettudományos oktatáshoz kapcsolódó tudást innovatív és szórakoztató környezetben sajátíthatják el a diákok. Rámutatott arra, hogy az önkormányzat környezeti politikája azt a tudatosságot igyekszik erősíteni a következő generáció számára, amelynek birtokában a saját környezetüket tisztábbá és rendezettebbé tudják tenni.

Kovács Ádám kiemelte, hogy a környezetvédelem jegyében Debrecenben 30 ezer fát fognak elültetni az elkövetkező években, továbbá korszerűsítik a közvilágítási rendszert, és még több zöld buszt állítanak forgalomba.

 – A városban kulcsfontosságú a környezetvédelem iránti elköteleződés, mert tudjuk, hogy a fenntarthatóság nem választás kérdése. Örülünk, hogy ebben a gazdasági szereplők partnerként működnek együtt, és csatlakoznak a város zöld célkitűzéseihez – szögezte le.

Balról: Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője és a BASF délkelet-európai régiójának vezetője, Kovács Ádám, a Polgármesteri Kabinetiroda vezetője és Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője
Balról: Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője és a BASF délkelet-európai régiójának vezetője, Kovács Ádám, a Polgármesteri Kabinetiroda vezetője és Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Hazánkban egyedülálló

A kémiát népszerűsítő első Kölyöklabort 1997-ben nyitották meg a BASF németországi központjában. A program célja az volt, hogy felkeltse az általános iskolás korosztály érdeklődését a kémia iránt, és emlékezetessé tegye számukra az első találkozást egy laboratóriummal, ahol biztonságos környezetben, játékos foglalkozásokon szakember irányításával kísérletezhetnek.

Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője és a BASF délkelet-európai régiójának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekek életében nagy szerepe van a képzéseknek. 

1997 óta negyvenöt országban működik a Kölyöklabor, melynek keretében összesen 1,2 millió gyermeket sikerült a kémia szeretetére nevelnünk. A lakosság körében is igyekszünk tudatosítani, hogy mennyire fontos az újrahasznosítás és a környezettudatosság. 

A műanyag egy csodálatos anyag, hiszen kényelmesebbé teszi az életünket. Az autónkban, vagy a nappalinkban lévő kanapéban is sok műanyag alkatrész található. Ezzel a projekttel azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan tudnak megfelelően bánni a műanyaggal – jelentette ki.

Az Agóra – hazánkban egyedüliként – 2016 óta ad otthont a nemzetközi nagyvállalat ismeretterjesztő programjának, melynek segítségével az elmúlt hét évben több mint 12 ezer általános iskolás diák végezhetett különleges kémiai kísérleteket. Az intézményben a Kölyöklaborral párhuzamosan egy középiskolásoknak szóló BASF program is fut, amelyen eddig közel nyolcezer fiatal vett részt.

– A hét éve zajló programon keresztül azt tapasztaltuk, hogy a gazdasági élet szereplői fontosnak tartják a környezetre való odafigyelést, és céljuk, hogy olyan gazdaság épüljön Debrecenben, amelynek nyomán az unokáink számára is fenntartható világ születik – fogalmazott Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában