Women at Tech

2023.06.27. 17:01

Plazmatányér, minirobot és időjárás-állomás: mérnöki tudásukkal brillíroztak a középiskolás lányok – fotókkal

Bemutatták a Women at Tech pályaorientációs programban résztvevő fiatalok projektjeit kedden az Agórában.

Forrás: Czinege Melinda

Sok más mellett plazmatányért, lézerspirográfot, buboréklámpát, minirobotot, akvárium-paraméterőrt, szélcsatornát és időjárás-állomást készítettek azok a középiskolás, főként 10. osztályos lányok, akik részt vettek a WATCH, azaz a Women at Tech elnevezésű pályaorientációs programban. Összesen 13 projekt készült, melyeket június 27-én, kedden projektzáró eseményen mutatták be az Agóra Tudományos Élményközpont interaktív terében.

A program – mely kimondottan lányokat szólít meg – azzal a céllal indult, hogy élményszerűvé tegye a STEM területeket a való életből vett mérnöki kihívások megoldásán keresztül. A most jelentkezett 60 lány az elmúlt hónapokban csapatokban dolgozott, így közösen nyertek betekintést a mérnöki tudományterületek, valamint a programozás világába, továbbá mérnökökkel való találkozások révén első kézből ismerhették meg a természettudományos szakmákban rejlő lehetőségeket. A lányok 12 hetes alapképzésben vehettek részt, ezzel jövőtálló tudást szerezve.

Watch Agóra Debrecen Haon
Forrás: Czinege Melinda

A nőknek is helyük van

Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Papp László, Debrecen polgármestere. Kiemelte: a fiatalok elképzelései sok tekintetében egyeznek a város elképzeléseivel.

Az elmúlt években nagyon sok olyan vállalat érkezett Debrecenbe, amely karrierlehetőséget tud biztosítani a műszaki tudományokban elmélyedni szándékozó fiatalok számára, akár középfokú műszaki tanulmányokkal rendelkeznek, akár egyetemi mérnöki végzettséggel

– mondta a polgármester, aki beszélt a WATCH program jelentőségéről is. – Köztudott tény, hogy a mérnöki szakma inkább a férfiak által uralt, ezért hálás vagyok azoknak a partnereinknek, azoknak a cégeknek, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy ezt a helyzetet átalakítsák – hangsúlyozta.

WATCH Debrecen Agóra Haon
Forrás: Czinege Melinda

– A célunk, hogy a műszaki pályán az utánpótlást diverzebbé tegyük. Két fő fókuszterületünk van, az egyik a lányok a műszaki pályán, a másik a hátrányos helyzetűek elérése. Tesszük ezt többek között azért, mert látjuk, hogy ma Magyarországon több ezer, sőt lassan mondhatjuk, hogy több tízezer betöltetlen mérnöki állás van – erről már Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

– A WATCH programnak a kezdetektől az volt a célja, hogy ne csak elméleti képzést adjon, hanem hogy a résztvevő a kreativitását, az aktivitását is ki tudja élni itt nálunk – hangsúlyozta Somogyi Béla, az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A WATCH pályaorientációs programot idén januárban második alkalommal hirdette meg az Agóra Tudományos Élményközpont és az NI Hungary Kft. Idén bekapcsolódott a projektbe a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary Kft. is.

A gyerekek által készített projekteket a tervek szerint láthatja majd a közönség a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján, néhány kiemelkedő munkát pedig az Agóra Tudományos Élményközpontban is kiállítanak.

Bucsi Bernadett Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában