:o

2023.11.11. 08:30

Lehet, hogy megtaláltuk a két legcsodásabb képet a hajdú-bihari sarki fényről

A zeleméri templomromnál és a Kilenclyukú hídnál is sikerült megörökíteni, nem akárhogy.

Haon.hu

Rengeteg fotó került fel az internetre múlt vasárnap a különösen látványos sarki fényről, amelyet az ország több pontjáról is jól meg lehetett figyelni. Hajdú-Biharból is sokan észlelték a jelenséget (néhány fotót itt szedtünk össze), amihez hasonlót húsz éve nem látott Magyarország, nem csoda, hogy sokan nyúltak a telefonjaikért, fényképezőikért, esetleg távcsövükért, hogy megörökítsék a páratlan látványt.

A sarki fény kapcsán a Vega Csillagászati Egyesület hajdúsági területi klubja arra biztatott mindenkit, hogy küldjenek nekik fotókat a látottakról. Mint azt a klub titkára, Balogh Zoltán a Haonnal közölte, sok képet kaptak, az általuk két leglátványosabbnak ítélt felvételt pedig meg is osztották. Mindkettőt Tóth Gergő profi asztrofotós készítette.

Az első kép november 5-én, nagyjából 18 óra 15 perckor készült, és a sarki fény a hortobágyi Kilenclyukú híd felett látható rajta.

sarki fény hortobágy
Forrás: Tóth Gergő

A másodikat már a Hajdúböszörmény határában található zeleméri templomromnál kattintotta Tóth Gergő a vörösesen-rózsaszínesen izzó égboltról.

sarki fény zelemér
Forrás: Tóth Gergő

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában