Zöld Börze

2023.11.14. 19:43

Az élővilág sokféleségét mutatták be az idei debreceni Zöld Börzén

Játékokkal, kvízekkel és érdekes előadásokkal várták az érdelődőket a Böszörményi úti Campuson.

Bekecs Sándor

A nap folyamán tizenkét kiállító mutatja meg, milyen színes a körülöttünk lévő világ

Forrás: Czinege Melinda

A biodiverzitás volt a központi témája az idei, immár tizenharmadik alkalommal megrendezett Zöld Börzének. A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Karának (DE-MÉK) Főépülete aulájában tizenkét kiállító várta az érdeklődőket különböző, a természet sokféleségét bemutató termékkel, játékokkal és kvízzel november 14-én.

Stündl László, a DE-MÉK dékánja köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a Böszörményi út az idei otthona a rendezvénynek, amely az egyik legzöldebb campusa az egyetemnek. – Nem csak rengeteg zöldfelülettel rendelkezünk, de a karunk neve is arra utal, hogy nem csak az élelmiszeriparral, a mezőgazdasággal, de a környezet védelmével is foglalkozunk oktatási-kutatási tevékenységeink során – fogalmazott. 

Elmondta, a nap folyamán tizenkét kiállító mutatja meg, milyen színes a körülöttünk lévő világ, s milyen fontos ennek a megóvása. Ezért is választották a biodiverzitást fő témának ebben az évben.

Sztrehárszki Lili, a szervező Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata Környezetvédelmi Bizottságának elnöke elmondta, olyan szervezetek érkeztek az eseményre, amelyek aktívan tesznek a természet- és környezetvédelemért. – A mostani témánk a biodiverzitás, az élővilág sokfélesége. Célunk, hogy ezt a sokféleséget fenntartsuk. Erről és sok minden másról is tanulhatunk a mai napon a rendezvény standjainál – emelte ki.

Egy-egy sáskát és csótányt is kézbe vehettünk

A kiállítók között találkozhatunk többek között a Természettár, a Tiszatáj Közalapítvány és a Zöld Kör Egyesület standjaival is. A Future of Debrecen mozgalom ez alkalommal a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kvízzel készült a látogatóknak. Jenei Hannától, a szervezet kommunikációs menedzserétől megtudtuk, az érdeklődőknek körforgásos gazdaságról szóló online tananyag alapján kell válaszolniuk a kérdésekre. – A kvíz kitöltői egy-egy vadvirág-magkeveréket kapnak, amely hasonló növényeket tartalmaz, mint a Lencztelepen létrehozott lepkeoázisunk – ismertette. 

Hozzátette, a Future of Debrecen számos környezet- és természetvédelmi programot szervez, köztük Zöld Mozit, különböző vezetett sétákat; továbbá szemléletformáló előadásokat tartanak iskolákban és több rendezvényen kitelepülnek.

Többek között egy Nagy Sándor-papagájjal, egy görög teknőssel, egy kisnyuszival, valamint csótányokkal és sáskákkal érkezett a Zoo Debrecen a Böszörményi úti Campus aulájába. – A látogatók nyugodtan kézbe vehetik ezeket az élőlényeket, megismerkedhetnek velük, ezáltal megtapasztalhatják, hogy ezek az állatok nem veszélyesek, nem bántanak és ugyanolyan részei az ökológiai rendszernek, mint más fajok – emelte ki Mohácsi Rebeka, a Zoo Debrecen zoopedagógusa. Az állatkert kvízében pedig a veszélyeztetett fajokról való tudásukat mérhették fel az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában