Nyíregyházán

2023.11.07. 19:07

Éves ülését tartja az MJVSZ Szekeres Antal vezette jegyzői kollégiuma

A debreceni főjegyző is részt vett a tanácskozás előtti sajtótájékoztatón.

Haon.hu

A kormányzat 2010 óta folyamatosan partnerként kezeli az önkormányzatokat - jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden Nyíregyházán.

Dukai Miklós a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) jegyzői kollégiumának ülése előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt tizenhárom évben számos egyeztetést folytattak a kormány tagjai a települések vezetőivel és önkormányzati képviselőivel, a helyi döntéshozókkal, ezeken a megbeszéléseken pedig mindkét fél igyekezett a felvetett problémákra megoldást találni.

Kiemelte, a „veszélyek korát éljük”, amikor a migráció mellett a háború és ennek eredményeként az elhibázott brüsszeli szankciók sújtják az országot, ezt a terhet pedig minden magyar közösen viseli, és ebben részt vállalnak az önkormányzatok is.

„A kormány úgy látja, hogy itt csak az összefogással és együttműködéssel lehet elérni eredményeket és legyőzni a nehézségeket” - fogalmazott Dukai Miklós.

Az államtitkár a jövő évi önkormányzati választásokra utalva emlékeztetett arra, a voksolást az európai parlamenti (EP-) választásokkal egy időben, június 9-én tartják.

A referendum egyik fontos változásának nevezte, hogy a 2019-ben megválasztott, most hivatalban lévő polgármesterek és képviselő-testületi tagok mandátuma 2024. szeptember 30-ig szól, a június 9-én megválasztandó új polgármesterek és testületek pedig 2024. október 1-jén fognak hivatalba lépni.

Jogi értelemben nincs átmeneti időszak, a most hivatalban lévő testületek gyakorolják a jogosítványukat, a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét kell mindenkinek érvényesíteni - tette hozzá Dukai Miklós.

A tájékoztatón Szekeres Antal, Debrecen címzetes főjegyzője, a MJVSZ jegyzői kollégiumának elnöke elmondta, a kétnapos szakmai ülésen a többi között a jövő évi önkormányzati és EP-választásokkal kapcsolatban tartanak előadásokat a meghívott települési jegyzőknek és főjegyzőknek.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a város számára kiemelten fontosnak nevezte, hogy a jegyzői kollégium az éves tanácskozását a nyírségi megyeszékhelyre szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában