Balesetveszély

2023.10.25. 17:00

Jár-e a bírság, ha hiányos a jelzőtábla? Debreceni szakember válaszolt

Jogi végzettségű szakoktatót kérdeztünk, milyen esetben mentesül a sofőr a felelősségre vonás alól.

Hajnal László

Sérült vadveszélyt jelző tábla a 35-ösön

Forrás: Matey István

Július elsején hatályba lépett a vadászati törvény azon módosítása, mely szerint vadgázolás esetén a járművezetőnek kell megtérítenie a keletkező kárt. A módosítás részleteivel, a közútkezelő és a vadásztársaság felelősségével korábban már foglalkoztunk.

Amellett, hogy ősszel, az őzek párzási időszakában fokozott a veszély, a téma kapcsán ezúttal arra voltunk kíváncsiak, mi történik, ha éppen a vadveszélyt jelző táblán nem egyértelmű a jelzés, a 30-as tábla 60-asnak is tűnhet, valamint hibás-e a sofőr, ha környezeti hatások – hóvihar, dús növényzet – takarják ki a figyelmeztető jelzést.

Jogos-e a bírság, ha nem látható a tábla?

A Hajdú Online olyan debreceni szakoktatót keresett, aki történetesen jogi végzettséggel rendelkezik. Dr. Kozma Dénes, az Összkerék Autósiskola vezetője a KRESZ-táblákkal kapcsolatban első körben röviden összefoglalta: 

ami nincs, vagy nem látszik, az a közlekedő hátrányára nem értékelhető.

Itt akár be is fejeződhetne a cikk, azonban arra voltunk kíváncsiak, milyen esetben találhat a vétkes sofőr kibúvót? Mi történik abban az esetben, ha a KRESZ-tábla csak hiányos, nem teljesen látható, de éppen kikövetkeztethető? Hol van a határ, ha egyértelmű, hogy szarvas van a képen, de az azt ábrázoló kép részleges? Van-e arra előírás, százalékosan mekkora részének kell látszania az ábrának, vagy hasonló esetben mérlegelés tárgyát képezi a döntés?

Hiányos tábla az M35-ösön, Debrecen-Józsa körül
Forrás: Matey István

Aki Hajdúböszörmény és Debrecen között közlekedik a 35-ös főúton, tapasztalhatja, hogy több szakaszon hiányos a vadveszélyre figyelmeztető jelzőtábla, ahogy Hajdú-Bihar számos pontján is fellelhető a jelenség.

A jelzőtáblák és útburkolati jelek alakját, színét, méretét, kihelyezését a jogszabály meglehetősen pontosan felsorolja és rögzíti. Ez azt jelenti, hogy nem nézhetnek ki máshogy. Ha egy tábla hiányos, akkor az nem a jogszabályban foglaltak szerinti, így azt cserélni kell. Az egy másik kérdés, ha a közlekedő egy ilyen rongált vagy hiányos, illetve nem látható tábla, útburkolati jel utasításait vagy tiltásait nem tartja be, akkor szabálysértést követ-e el

 – vázolta fel Kozma Dénes.

A szarvast nem érdekli a joggyakorlat

A szakoktató rámutatott, egy közlekedőtől nem elvárható, hogy kitalálja vagy következtessen arra, hogy vajon mi lehet az a tábla vagy útburkolati jel, ami nem látszik. A valóságban előfordul, hogy rendőri feljelentés történik, mert a hatóság úgy értékeli, hogy az látható vagy egyértelmű. Ez esetben az ügyben panaszt lehet tenni. Ilyenkor a rendőrkapitányság szabálysértési osztálya akár saját hatáskörben meg is szüntetheti az eljárást, vagy ezek után ténylegesen bíróságra is lehet vinni az ügyet, ha a panasz nem ért célt, és továbbra is úgy érzi az ember, hogy neki van igaza.

Kozma Dénes szerint azonban ez is mindig mérlegeléssel jár:

– Ha a tábla alakjából egyértelműen lehet következtetni, vagy ténylegesen mással össze nem keverhető az adott jelzés, akkor nem biztos, hogy a bíróság a közlekedőnek ad igazat. Minden eset egyedi, így egyes esetekben más és más döntés születhet – mondta.

Hangsúlyozta azonban, általában a figyelmeztető, veszélyt jelző, tiltó vagy korlátozó táblák nem véletlenül vannak ott, ahol:

Lehetséges, hogy egy tábla kopott vagy hiányos, de amit szeretne felénk jelezni, az viszont valós. Ha eltekintünk attól, hogy miért van kinn ilyen tábla, akkor is fontos, hogy ilyen esetben is jogkövető magatartást tanúsítsunk, hiszen a szarvast nem fogja érdekelni, hogy az a tábla kopott-e vagy sem, ő át fog vonulni az úton és jobb egy találkozást elkerülni vele

 – világított rá a szakember.

Függetlenül attól tehát, hogy a több órányi jogi érvelésből győztesen kerülünk-e ki a tárgyalóteremben egy csavaros ügyvédnek köszönhetően, és diadalittasan csodálhatjuk az új szélvédőt, amit nem nekünk kellett kifizetni, az óvatos, körültekintő vezetés minden esetben a legjobb megoldás. Hogy mindenki hazaérjen, még a szarvas is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában