Beruházás

2023.10.19. 14:45

Nyolc évbe telt, de elkészült a püspökladányi birkózócsarnok – fotókkal

Számos település vár hasonló létesítményre, a ladányiak kiérdemelték azt.

Kiss Dóra

Hosszú várakozás után vághatták át a szalagot a birkózócsarnok előtt

Forrás: Molnár Péter

Otthonra lelt végre a Püspökladányi Nehézatlétikai Sportegyesület, október 18-án ünnepélyes keretek között adták át a városi sportcsarnok mögött létesült birkózócsarnokot.

Az eseményen Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője felidézte, nyolc évvel ezelőtt álmodta meg a sportegyesület a csarnokot, ez az álom hosszú idő után valósággá vált. Rámutatott, eddig a birkózó edzések szőnyegpakolással kezdődtek és értek véget, hiszen olyan létesítményekben tartották az edzéseket, ahol más sportágak is jelen voltak. Ez a probléma immár megoldódott. 

Arról is beszélt, sok útvesztője volt az álom megvalósításának, de a Magyar Birkózó Szövetség mindvégig támogatta a ladányiakat, így érkezhettünk el odáig, hogy a birkózók már birtokba is vették a Hajdú-Biharban egyedülálló csarnokot.

Jelentős múltja van a sportágnak a városban

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az átadón felidézte, az elmúlt 6-7 évben 39 csarnokot újítottak meg és 12 újat építettek. A ladányiban óriási lehetőséget lát, hiszen nemcsak felkészülésre ad lehetőséget, hanem regionális, sőt, országos utánpótlásversenyek megrendezésére is. 

Beszédében méltatta a 70 éves múltra visszatekintő püspökladányi birkózást, mint mondta, az itteni egyesület célja az utánpótlás megteremtése, valamint az, hogy minél több gyereket bevonzzon ebbe a sportágba, ami illeszkedik a kormány Sportoló Nemzet programjához. Kiemelte, az edzők nemcsak birkózókat, hanem jó embereket szeretnének nevelni.

Az elnök arról is beszélt, hogy országos szinten 100 fölött van a csarnokigények száma, nagyon meg kell szűrniük, hova érkezzen a támogatás. Szavai szerint Püspökladány esetében látszott, hogy ide van értelme csarnokot építeni. Így készülhetett el mintegy 400 millió forint támogatásból az 500 négyzetméter hasznos alapterületű, 2 szőnyeget is elbíró, modern épület, mely jelenleg 70 gyereknek biztosít sportolási lehetőséget. 

Németh Szilárd köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy a miniszterelnök az elsők között karolta fel a birkózás ügyét, és bizalmat szavazott a szövetségnek. Az elnök javaslatot tett arra, hogy az új épületet Szabó Gáborról, az egyesület egykori kiváló edzőjéről nevezzék el – a későbbiekben Tóth Lajos polgármester megosztotta, ez a gondolat már helyben is megfogalmazódott. Németh Szilárd végül kiszólította a püspökladányi nagy reménységet, Darabos Lászlót is, aki junior Európa-bajnok.

Bemutatót is tartottak

Tóth Lajos polgármester úgy fogalmazott, ünnepi pillanathoz érkeztünk azzal, hogy közel egy évtizedes erőfeszítés eredményeként elkészült a csarnok. Bár az előkészületek sok évet öleltek fel, ő polgármesterként 4 éve követi a fejleményeket. Az első kapavágás után már felgyorsultak az események, 2022 májusában adták át a munkaterületet a kivitelezőnek, s egy év alatt el is készült az épület. 

A polgármester a továbbiakban a helyi birkózó egyesület tevékenységét méltatta, mint mondta, nemcsak városi, hanem országos szinten is kiemelkedő az a munka, amit itt végeznek.

A szalagátvágás után bepillantást nyerhettünk az egyesület életébe, egy rövid bemutatón mutatták meg az ifjú birkózók, mit csinálnak az új otthonukban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában