Október 6.

2023.10.06. 08:10

Beletörődött sorsába a debreceni ütközet honvédtábornoka

Nagysándor József utolsó heteiről kérdeztük a magyar tiszt életének kutatóját, dr. Fleisz Jánost.

Bekecs Sándor

Az aradi tizenhármak

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvételükért, felségsértés és hazaárulás vádjával végeztek ki tizenkét magyar honvédtábornok és egy ezredest Aradon, 1849. október 6-án. 

Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József nevei örök időkre a nemzet mártírjaiként vésődtek emlékezetünkbe. 

Az aradi tizenhármak nemzeti gyásznapján előttük, valamint az ugyanezen napon, Pesten kivégzett Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke előtt tisztelgünk.

Az ország függetlenségért vívott honvédő háború 1849. augusztus 13-án, a világosi fegyverletétellel ért véget és kezdetüket vették a véres megtorlások. Százakat ítéltek golyó és kötél általi halálra, több ezrek jutottak várfogságra. A Haynau tábornok által irányított vérengzés október 6-án érte el csúcsát.  

Két meghallgatás után született a halálos ítélet

A szabadságharcban résztvevő katonák csatáról-csatára néztek szembe a halállal, állandó veszély leselkedett rájuk és sosem tudhatták, mikor érkezik el az utolsó órájuk. A világosi fegyverletétel után azonban egy másik, az aradi vértanúk számára szűk kéthónapos küzdelem következett, de már nem a csatamezőkön. Ezekről már kevesebbet szólnak a tankönyvek. Nagysándor József, a debreceni csata honvédtábornokának utolsó heteiről dr. Fleisz János nagyváradi történészt, kutatót kérdeztük.

A fegyverletétel után egy ideig bizonytalan állapotok voltak, ugyanis Sarkadra, majd Gyulára szállították a honvédtábornokokat. Eredetileg úgy volt, hogy Nagyváradra, az oroszok főhadiszállására kerül Nagysándor, de végül az a döntés született, hogy a tiszteket Aradra szállítják

– ismertette a megadás utáni történéseket a szakember.  A városba végül 1849. augusztus 25-én kerültek, ahol rövidesen elkezdődött hadbírósági tárgyalásuk, amely mindössze két kihallgatást foglalt magába. – Szeptember 17-én volt még lehetőség egy utolsó felszólalásra, egy beadványt adott be Nagysándor József. Ezzel zárult a pere. Vagyona és rangja elvesztése mellett kötél általi halálra ítélték. Ezt az ítéletet október 5-én tudatták vele – emelte ki.  

Nagysándor József tábornok, a magyar függetlenségi gondolat egyik legkövetkezetesebb híve címmel jelent meg tavaly kötet a debreceni ütközet honvédtábornokáról Dr. Fleisz János tollából 
Forrás: Napló-archív 

Leveleiből tudjuk, mit érzett utolsó heteiben

Nagysándor utolsó heteiről családjának írt levelei árulkodnak. Dr. Fleisz János ezekről elmondta, a magyar honvédtábornok bebörtönzésének első pillanatától kezdve tudta, hogy nem sok reménye lehet a büntetés elkerülésére.

44 napot töltött az aradi vár börtönében. Végig azon a véleményen volt, hogy elvégezte a dolgát, szerette hazáját, amelyért harcolt. Elfogadja a sorsát

– mondta a történész. Leveleit húgának, Johannának, annak férjének, Schmidt Jánosnak, valamint unokahúgának, Emmának küldte. Ezekben az írásokban elbúcsúzik tőlük. Emmához fűzték legszorosabb érzései, akinek többek között ezt írta: „mindent elvesztettem, csak irántad való végtelen, határtalan szeretetem nem. Ez a legmélyebb, legszentebb érzés, amit valaha éreztem, és ez fog kísérni a sírba.”

– Tudta mi vár rá, s végig a búcsú, a sorsába való beletörődés hangulatában írta leveleit, még az utolsó napján is. Az egyik október 5-i levele például 2014-ben került elő, melyet nagybátyjának címzett. Úgy érezte, karrierje kiteljesedett azzal, hogy a magyar szabadságért hősiesen harcolt – fogalmazott dr. Fleisz János.

Dr. Fleisz János nagyváradi történész, Nagysándor József életének egyik jeles kutatója
Forrás: Napló-archív

Ma nekem, holnap neked!

Október 6-án, a golyó általi halálra ítéltek kivégzését követően, reggel 6 órakor kísérték Nagysándor Józsefet, valamint a többi kötél általi halálra ítélt magyar tisztet a bitófákhoz.  

– Egykedvűen fogadta a kivégzését. Úgy tartják, az akasztófa alatt állva azt mondta: „Hodie mihi, cras tibi” („ma nekem, holnap neked”). Egyes visszaemlékezések szerint, amikor már a kötél a nyakában volt, elkiáltotta magát: „Éljen a haza!” – ismertette Dr. Fleisz János.  

Az aradi tizenhármakat aznap este, a bitófa alatt temették el, a Maros partjához közeli területen. A földi maradványaikat csak 1932-ben, a folyó megrongálódott töltésének erősítése idején találták meg. Nagysándor József hamvait először az egyik helyi temető kápolnájában helyezték el, majd 1956-ban az aradi kultúrpalotába került. Végül 1974. október 6-án, kivégzésük 125. évfordulóján temettek újra 11 aradi vértanút, s ekkor került Nagysándor József is végső nyughelyére Aradon, a vértanúhalált halt tábornokok obeliszkje alatti emlékdombban kialakított kriptába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában