Adomány

2023.10.06. 16:25

Hangoszlop segíti ezentúl a Debreceni Hospice Ház Alapítvány ellátottait

A zeneterápiára szolgáló eszközt Szokolai Katus beteglátogató önkéntes adományozta a szervezetnek.

Szakál Adrienn

Szokolai Katus (balról), Porkoláb Gyöngyi és Pogácsás Ildikó

Forrás: Molnár Péter

Korszerű, hangszóróval és fejhallgatóval egyaránt ellátott, mozgatható okoseszközzel gyarapodott október 6-án, pénteken a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Hospice-Palliatív Terápiás Osztálya. A hangoszlop hivatalos átadóján Porkoláb Gyöngyi kuratóriumi elnök elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a hospice-palliatív ellátás bővítése érdekében többször jártak külföldön, és Németországban találkoztak zeneterápiával, valamint az alternatív zenei eszközök alkalmazásával.

A Katolikus Beteglátogató Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szokolai Katus felidézte, hogy több mint 15 éves önkénteskedés méltó befejezéseként ajándékozza a zeneoszlopot az osztálynak.

Debecen, hospice, porkoláb gyöngyi
Az eszköz átadóján
Forrás: Molnár Péter

Kitért a zene megnyugtató és bátorító hatására, ahogy fogalmazott: segít megfogalmazni azokat a nehéz érzéseket, melyeket sokszor nem tudunk szavakba önteni. – 

Amikor valaki azzal szembesül, hogy gyógyíthatatlan beteg, nagyon sok kérdés felmerül, melyek megválaszolásához gyakran bátorságra van szükség

– fejtette ki. Hozzáfűzte, hogy mentálhigiénés szakemberként gyakran találkozik olyan családtagokkal, akik nem tudják kifejezni érzéseiket, a zene viszont bátorítóan hat a lélekre. Pogácsás Ildikó főnővér kiemelte, hogy az agóniában lévők zárt világában is rendkívül sokat segíthet a zene, mellyel nem érzik magukat teljesen egyedül. Az eszköz többórás zenei állomány tartalmaz, melyet zeneterápiás szakember állított össze. A 200 ezer forint értékű eszköz a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával juthatott a Klinikai Központ Hospice-Palliatív Osztályára.

Debrecen, hospice, Porkoláb Gyöngyi
A hangoszlop
Forrás: Molnár Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában