Hospice-ellátás

2023.09.12. 16:12

Debreceni hospice: Segítenek, hogy az utolsó perc is érték legyen

A Debreceni Hospice Ház Alapítvány a háziorvosokhoz és az egészségügyi pályára készülőkhöz is eljuttatta küldetésének legfontosabb üzeneteit.

Szakál Adrienn

Porkoláb Gyöngyi kuratóriumi elnök a hospice-ellátás szükségességéről beszélt

Forrás: Czinege Melinda

Méltósággal együtt - A palliatív-hospice-ellátás Debrecenben címmel rendeztek szakmai napot kedden a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai intézményében. A találkozót a Debreceni Hospice Ház Alapítvány szervezte azzal a céllal, hogy a társadalmi párbeszéd ezen formájában a háziorvosi praxisokban dolgozókat, illetve a szakmára készülő egyetemi hallgatókat is megszólítsák.
Seres Judit, a Debreceni Egyetem Kenézy Campus ápolási igazgató-helyettesének köszöntője után Széles Diána alpolgármester beszélt a hospice-ellátás jelentőségéről.

Hiszünk benne, hogy ebben a témában is a kommunikáció a legfontosabb. A hospice-ellátással általában akkor találkozunk, amikor már baj van. Porkoláb Gyöngyi kuratóriumi elnökkel közösen ezért arra vállalkoztunk, hogy minél több olyan nemzetközi példát hozzunk, mellyel a debreceniek a lehető legjobb ellátásban részesülhetnek

– fogalmazott. Felhívta a figyelmet az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára, majd elmondta, hogy Debrecenben nemzetközi színvonalú, európai szintű a hospice-ellátás.

Debrecen, hospice, Porkoláb Gyöngyi
Széles Diána alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Porkoláb Gyöngyi egészségügyi menedzser, a DHHA kuratóriumi elnöke először felidézte, hogy a palliatív-hospice-ellátással csaknem húsz éve Budapesten kezdett el foglalkozni, majd elmondta, hogy ez az ellátás Debrecenben hatodik éve működik. A hallgatók figyelmét felhívta arra, hogy nagyon fontos olyan szakmát találnunk, melyben elhivatottan tevékenykedhettünk.

Az, hogy a társadalom miként viszonyul a gyászhoz, ma átalakulóban van, részben azért, mert Magyarországot és Európát is elöregedő társadalom jellemzi, illetve vannak olyan nehézségek az egészségügyi rendszereikben, melyek folyamatos korrekcióra szorulnak

– jegezte meg. Példaként említette azt a KSH-felmérést, mely szerint 2050-re minden tizedik európai lakos 80 éven felüli lesz, majd azt a statisztikát, mely szerint az átlagéletkor folyamatosan emelkedik. – Egyre több olyan ember lesz, aki segítségre szorul – összegzett, majd ismertette a témában leggyakrabban elhangzó felvetéseket és kérdéseket.

Porkoláb Gyöngyi 
Forrás: Czinege Melinda

Segít, hogy mindent megtehessünk

Papp Csaba, a Daefi igazgatója az előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a gondoskodás az intézet részéről a születéstől az idős korig tart, de végül mindenkinek az életében bekövetkezi az az időszak, amelyben magára marad. – Míg a szívbetegség lassabb folyamat, amelyben a beteg elveszti a munkaerejét, majd a fizikai erejét, a családnak rengeteg ideje van felkészülni, mire bekövetkezik a vég. A daganatos betegeknél azonban mindez néhány hónap alatt zajlik le – fejtette ki. 

A szakember szint a legfontosabb mindig az, hogy amikor bekövetkezik a szerettünk elvesztése, azt mondhassuk magunknak: mindent megtettünk érte.

Debrecen, Hospice, Porkoláb Gyöngyi
Papp Csaba
Forrás: Czinege Melinda

Juhász Árpád, a Hospice-Palliatív és Terápiás Osztály főorvosa kiemelte, a hospice nemcsak ellátórendszer, hanem életfelfogás és mozgalom egyaránt. Előadásában az életvégi ellátás őszinte és közvetlen formájáról beszélt, majd hangsúlyozta, hogy a halál közeledtét az élettani folyamat egy részének fogják fel.

Annak ellenére, hogy sokan súlyos testi-lelki fájdalommal élik meg az életük utolsó szakaszát, az életmegrövidítését, azaz az eutanáziát nem támogatjuk, azt viszont igen, hogy az utolsó perceket is ki kell használni

– fejtette ki. 

debrecen, hospice, porkoláb gyöngyi
Juhász Árpád főorvos
Forrás: Czinege Melinda

Pogácsás Ildikó, főnővér a terápiás osztály és a hospice otthonápolás kapcsolatát mutatta be a hallgatóságnak, majd Egy mindenkiért, mindenki egyért-az életvégi emberi méltóság mikéntje címmel várták kerekasztal-beszélgetésre a résztvevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában