Egészség

2023.09.09. 11:18

A hajdú-bihari háziorvostól megtudtuk, miért kerül kórházba, aki sok energiaitalt iszik

Késmárky András szerint több összetevős kérdés a koffeinmérgezés.

Szakál Adrienn

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Kávé, tea, energiaital és csoki: a Föld lakosságának nem kevesebb, mint 80 százaléka fogyaszt rendszeresen koffeint. Arról, hogy milyen élettani hatásai vannak a világ legnépszerűbb növényi alkaloidájának a reggeli kávétól a liternyi energiaitalig, a Haon nemrég Késmárky András bárándi háziorvost kérdezte.

– A koffein körülbelül hatvan növényben található meg természetes formájában, ezek közül itthon a kávé, a tea és a kólanövény kivonata a legelterjedtebb – szögezte le először a szakember. 

Hozzáfűzte, hogy mivel a kólában 100 milliliterenként 9-10 milligramm koffein van, míg a kávéban csészénként 130 és 300 milligramm közötti mennyiség, nagyon könnyű túladagolni úgy, hogy észre sem vesszük. A túladagolásnak – ahogy más drogoknál – különböző fokozatai vannak.

A kokain és az amfetamin legális kisöccse

Késmárky doktor szerint drogként és méregként is definiálhatjuk a koffeint. – Toxidromáknak nevezzük azokat az anyagokat, melyek ugyanazt a hatást váltják ki. Ennek értelmében a koffein ugyanabba a csoportba tartozik, mint a kokain és az amfetamin – hívta fel a figyelmet. 

Elmondta, hogy a fejünk tetejétől a talpunkig hat, ezért túlzott mennyiségben izomgörcsöt okozhat. ilyenkor kitágul a pupillánk, és a szervezet „alarm” helyzetbe kerül: meleg verítékünk lesz, kiugrik a vérnyomásunk és hevesebben kezd dobogni a szívünk, sőt, elindulhat egy olyan folyamat is, ami az izmok szétesését okozhatja.

 Hat a gyomor-bélrendszerre, illetve tudományosan vitatott, de fokozza a vizeletkiváltást. Bizonyos gyógyszerekkel összeütközésbe kerület: míg egyes gyógyszerek felszívódását segíti, néhányét gátolja.

Így és ekkor hat a koffein

Elmondta azt is, hogy egy csésze kávé körülbelül 30-41 perc alatt szívódik fel, és körülbelül három órán keresztül hat. – Optimális mennyiségben fokozza az állóképességet, a koncentrációs képességet, az agy vérellátását, és az emésztőszervre is kedvező hatással lehet – fejtette ki. A háziorvos hangsúlyozta viszont, hogy az életben maradáshoz nincs szükség kávéra, de aki mégis elkezdi fogyasztani, számolnia kell azzal, hogy enyhe függőséget okoz, akárcsak az egyéb kábítószerek, vagy a nikotin. Érdemes szem előtt tartani, hogy 600 milligramm felett toxikussá válhat a bevitt koffein, ez napi szinten öt kávé elfogyasztását jelenti.

Ha le akarunk szokni róla, akkor a szakember szerint az elvonási tünetekkel együtt egy héttel kell számolnunk. Az ingerlékenység, a fáradékonyság, a fokozott alvásigény, a deprimált hangulat velejárója a kávé nélkül eltelt első hétnek. Jó hír a koffeinfogyasztóknak, hogy a kardiológusok szerint napi egy-két kávé jótékony hatással van a szervezetre, pontosabban a szívkoszorúerek működésére.

 Késmárky András kiemelte: a koffein fokozza a csontritkulást, elsősorban a menopauza határán lévő nőknél. A saját praxisában például olyan negyvenes nővel is találkozott, akinek a csontritkulás szintje egy 80-90 éves nőéhez hasonlított. Kiderült, hogy napi szinten fogyaszt nagy mennyiségű kólát. Befolyásolja a terhességet is, a nagy mennyiségű koffein magzatelhalást okozhat.

Innentől számít függőségnek

Aki reggel nem tud elindulni anélkül, hogy ne itta volna meg a csésze kávéját, ott már kialakult a függőség

 – magyarázta a szakember, aki szerint ha valaki rendszeresen sportol, a szervezetében olyan tolerancia alakul ki, ami a nagyobb mennyiségű koffeint is kezelni tudja. A kávénál és a kólánál sokkal súlyosabb probléma viszont, hogy a fiatalok lassan energiaitalon élnek. Az orvos hangsúlyozta, hogy egy ilyen ital koffeintartalma 90 és 120 milligramm között van, és mivel a fiatalok a reggelihez, az ebédhez és a vacsorához folyamatosan fogyasztják, nehezebben ürül ki a napi mennyiség. – Ezért is fordulhatott elő a közelmúltban többször, hogy rosszul lettek és kórházba kerültek az energiaital miatt – mutatott rá.

Változni ez a szokás társadalmi szinten már nemigen fog a szakember szerint, olyannyira beépült a mindennapjainkba, fogyasztása beépült az életünkbe, hiszen a kávé a borhoz hasonlóan egyidős az emberiséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában