Sírásóverseny

2023.09.14. 17:30

A sírásó is ember – vallja a böszörményi győztes csapat

Három év alatt öt dobogós helyezést hoztak el a hajdúböszörményi sírásók.

Haon.hu

Jövőre megvédené címét a böszörményi csapat. Tagjai balról: Kiss László, Paska János, Fülep Barnabás és Nagy Róbert

Forrás: Kiss Annamarie

Mint arról a napokban hírt adtunk, országos versenyt nyert nemrég a hajdúböszörményi Paraklétosz Nonprofit Kft. sírásó csapata. A Haon szerdán látogatott el a hajdúváros köztemetőjébe, hogy válaszokat kapjon ezzel a – mint később kiderült, komoly lelki és fizikai megterhelést igénylő – hivatás bennfenteseitől. – A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete hatodik sírásóversenyét rendezte meg nemrég Nyíregyházán, ahol Paraklétosz Nonprofit Kft. munkatársai, Kiss László és Nagy Róbert első, Paska János és Fülep Barnabás harmadik helyezést értek el – tudjuk meg a temetkezési társaság ügyvezetőjétől, Tályai-Gajdán Ibolyától.

A versenyzőknek időre kellett szabályos sírgödröt ásniuk, melyet a győztes csapat 52 perc alatt teljesített, majd a verseny második részében behantolták, végül idén először a hantot 24 darab árvácskával kellett beültetniük.

A résztvevőket sokan elkísérték, volt, akiket rokonok buzdítottak a kemény munka alatt, de olyan is akadt, aki nem szurkolni ment a temetőbe, pusztán kíváncsi volt, hogyan zajlik egy ilyen verseny. A győztes csapat tagjai elmondták, többéves rutinnal, tapasztalattal rendelkeznek, ezért külön felkészülést nem igényelt nekik a verseny, egyrészt, mert tavaly is dobogósok voltak, másrészt mert gondosan megválasztott szerszámokkal érkeztek a megmérettetésre.

A versenyre kikapcsolódni mentünk, kiszakadni az itt megélt mindennapokból, szakmai tapasztalatot cserélni más cégeknél dolgozó kollegákkal

– jegyzik meg egybehangzóan.

Hajdúböszörmény, sírásók, sírásóverseny
A böszörményi sírásók a dobogón 
Forrás: Tályai-Gajdán Ibolya-archív

Az odaadás elengedhetetlen

– Büszke vagyok a Paraklétosz Nonprofit Kft. munkavállalóinak mindennapi munkájára és külön köszönöm az induló csapatoknak a részvételt. Tizenhat csapatból két dobogós helyet hazahozni büszkeség, elismerés. 

Ezt a nem mindennapi munkát nagyon kevesen vállalják el, míg ők odaadóan, kegyeletteljesen el is végzik ezt a nem könnyű, embert próbáló, lelkileg is megterhelő fizikai feladatot

 – osztotta meg elismerő szavait a társaság ügyvezetője.

A sírásók nem csak viselkedésükben igazodnak a kegyelethez, vannak ugyan rutinos munkafolyamatok, de azt vallják: 

minden család más, két temetés sem egyforma, mindenki másképpen dolgozza fel a fájdalmát. Aki ezt a munkát hivatásnak tekinti, az tudja, hogy sokat segít a családoknak. Úgy vélik, azért is jók ezek a sírásóversenyek, hogy az érdeklődők is megtudják: a sírásó is ember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában