Összeültek a horgászvezetők

2023.09.12. 07:00

Rengeteg az orvhorgász Hajdú-Biharban, a tavalyi rekordév után most még rosszabb a helyzet

Nem csökkent a horgászkedv a vármegyében, a 2022-es csúcsot közelítik az államijegy-eladások.

Bekecs Sándor

A vármegye horgászvezetői is elégedettek a Macsi Balcsin folyó munkával

Forrás: Kiss Annamarie

Halnevelésre és a gyermekhorgászat népszerűsítését célzó horgász-napközitáborok szervezésére hasznosítja ez év nyarától kezdve a Látóképi Tófürdőt, vagy ismertebb nevén a Macsi Balcsit a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége. Az elmúlt két hónap tapasztalatairól, valamint az idei év eddigi adatairól kérdeztük a szervezet ügyvezető elnökét.

A szövetség hagyományos horgászvezetői találkozóját tartotta szeptember 7-én a Macsi Balcsin, amikor Cserepes Ernőnél érdeklődtünk a vármegyei horgászélet aktualitásairól.

Ez a tagszervezetek képviselőinek hagyományos összejövetele kötetlen beszélgetéssel, előadásokkal. Ez nem egy taggyűlés, nincsenek kötelező elemei. Horgászunk és beszélgetünk

– mutatott körbe. Elmondta, a helyszínválasztás nem véletlen, hiszen többek között arról adnak tájékoztatást a tagszervezeteknek, hogy milyen programok indultak el idén a Macsi Balcsin, mik a tapasztalatok és a további tervek. Mindemellett pedig bemutatják azokat az eszközöket is, amelyekkel a vármegyei szövetség a halőri és halgazdálkodási feladatait látja el.  

Népszerű lett az egykori retró strand új funkciója 

Júliusban tartották az első gyermekhorgász-napközitáborokat, melyek egyikére a Hajdú Online is meghívást kapott. Mint akkor tapasztaltuk, a szervezők igyekeznek a gyerekekkel a horgászat elméleti és gyakorlati alapjait is megismertetni, melyhez kiváló környezetül szolgál az egykori retró strand. Azóta már több mint 12 alkalmon vannak túl, de lesz még kettő az ősszel.

 – Az első alkalmakkor 12-13 gyerek vett részt, de azt mondtuk, hogy 20 főben maximalizáljuk a létszámot, annyi fiatalt tudunk érdemben kiszolgálni, hiszen van közöttük olyan is, aki korábban nem fogott horgászbotot a kezében, így náluk is el kell érjük, hogy a sűrű kapások közepette sikerélményük legyen, továbbá a halak se sérüljenek meg – mutatott rá Cserepes Ernő. Elterjedt hamar a lehetőség jó híre:

horgászok, gyerekek, egyesületek adták tovább az élményeket, és az első alkalmak után meg is ugrott a jelentkezők száma: 30-35 fős turnusokat is szervezhetett volna a vármegyei szövetség.  

– Úgy gondolom, hogy minden gyermek számára egyedi élménnyel szolgál, hiszen hamar sikerélményhez juthatnak, s közben megismerkedhetnek a horgászat alapjaival és szabályaival. Az itt lévő horgászvezetők is egy jó példának, jó lehetőségnek tartják, hiszen tudunk olyan vízfelületet biztosítani, ami nincs Hajdú-Biharban – emelte ki.

Cserepes Ernő debrecen horgász haon
Cserepes Ernő, a vármegyei horgászszervezet elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Továbbra is népszerű a horgászat Hajdú-Biharban 

A tavalyi év minden előzőt felülmúló volt a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége életében, ugyanis mintegy 23 ezer 800 vármegyei horgász váltotta ki az engedélyét arra a horgászévre. – Az idei évet kicsit óvatosabban terveztük, de szerencsére továbbra is szeretnének a horgászatnak hódolni a horgászok. Bár a tavalyi évhez képest egyelőre 96 százalékon állunk – eddig 22 ezer 800 állami horgászjegyet értékesítettünk –, azonban a tavaly augusztus végi adatokat kicsivel sikerült meghaladnunk előző hónap végére – ismertette az ügyvezető elnök. A napijegy-értékesítés szezonja még csak most indul, bíznak a sok horgászban az ősszel is. 

Cserepes Ernő elmondta, április óta minden hónapban voltak telepítések, mintegy 25 tonna hal került a kezelésükben lévő horgászvizekbe, s várhatóan októberben további 10 tonna, két- és háromnyaras pontyot juttatnak a vizekbe, illetve lehetőségeikhez mérten igyekeznek ragadozóhalakat is beszerezni.

Sajnos az engedély nélkül horgászók, halászók számában is rekord volt a tavalyi év. Ez 2023-ra sem csökkent, hiszen tavaly 340 feljelentés történt az orvhorgászokkal, orvhalászokkal szemben, és időarányosan a tavalyi számokat kicsivel most meghaladjuk

– tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában