Várják az ajánlattevőket

2023.09.19. 11:29

Mégis Debrecenbe jöhet a Természettudományi Múzeum

A megvalósulást nem vetették el, sőt új fejlemények vannak a múzeum költöztetésével kapcsolatban.

Hajnal László

A Magyar Természettudományi Múzeum épülete

Forrás: MW-archív

Részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására írtak ki közbeszerzést a Természettudományi Múzeum új épületegységének kialakításához – szúrta ki a Magyar Építők portál.

A lap kedd reggeli cikkében kifejtette, egy kiállítótereket magába foglaló épületre, egy gyűjteményi és kutatóközpontot tömörítő épületre, valamint két alternatív helyszínre várnak elemzéseket. A nyertesnek a költözésre, az üzemeltetésre és működésfejlesztésre vonatkozóan is javaslatokat kell tennie.

A Magyar Építők információja szerint a tanulmányt a meglévő múzeumszakmai koncepció alapján szükséges elkészítenie az ajánlattevőnek, továbbá a makrogazdasági környezetet, többek közt az alapanyag-ellátást, a munkaerő-kínálatot és az inflációs környezetet is figyelembe kell vennie. A lap megjegyzi, a nyertes ajánlattevőnek azonosítania kell a beruházás és az üzemeltetés szakaszában releváns kihívásokat, és kidolgoznia a működésfejlesztési stratégiát, a teljes életciklus-elemzést és turisztikai modellezést is.

A debreceniek tárt karokkal fogadnák

Mint ismeretes, elsőként 2020 januárjában jelentek meg arról szóló hírek, hogy a kormány döntése értelmében a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözik. A debreceni közvélemény örömmel fogadta a múzeum érkezését, leginkább a fővárosban élők fejezték ki nemtetszésüket, illetve a múzeum azon dolgozói, akik nem akartak a cívisvárosba költözni, vagy elveszíteni a munkahelyüket.

Karácsony Gergely 2020 januárjában kifakadt a kormány határozata miatt, tragikusan rossz döntésnek nevezte, hogy Debrecenbe költöztessék a gyűjteményt. Akkor minden erejével azon munkálkodott, hogy a múzeum Budapesten maradjon. A budapesti főpolgármester szavaira Papp László akkor közleményben reagált, mint írta, Karácsony Gergely volt debreceni diákként tudhatná, hogy a fővároson kívül is van élet.

Debrecen polgármestere a város jövőjét meghatározó lehetőségként tekintett a múzeum költözésére, és – mint fogalmazott – Debrecen elkötelezett amellett, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa egy ilyen nagy jelentőségű fejlesztés megvalósításához. Hozzátette, mivel a Természettudományi Múzeum nem csupán kiállítás, hanem tudományos kutatások helyszíne, a Debreceni Egyetem képes volna biztosítani a megfelelő szakembereket és a működési környezetet az intézmény számára.

Előrelépés, majd megtorpanás

Az intézmény áthelyezésével kapcsolatos tárgyalások 2021-ben elkezdődtek. Tavaly januárban pedig végül eldőlt, hogy a múzeum debreceni egysége az Oláh Gábor utcai futballpálya területén épülhet meg.

20220107 Debrecen
fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló

DVSC stadion.
Az Oláh Gábor utcai stadion
Forrás: Napló-archív

Ezt Papp László jelentette be, miután 2021 decemberének végén az önkormányzat szerződést kötött a kormánnyal, miszerint 2,4 milliárd forintos támogatásból megkezdhetik az előkészítési munkálatokat.

Legutóbb februárban történt változás a múzeum ügyében, ami leginkább visszalépés volt. A Haon megkeresésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium azt közölte, hogy a geopolitikai eseményekre, valamint az energiaválság okozta költségnövekedésre válaszul a kormány a még kivitelezés alatt nem lévő állami beruházásokat felülvizsgálja. Hozzátették, ennek értelmében 2023-ban a Magyar Természettudományi Múzeum nem költözik.

A tervet azonban nem vetették el, mert – míg a minisztérium a kulturális infrastruktúra válságálló üzemeltetésére koncentrált – nagyban zajlott a koncepciótervezés, amelyben a múzeum szakemberei és gyűjteményi kurátorai is részt vettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában