Társadalmi szerepvállalás

2023.08.28. 13:27

Immár tizennégy Élet Mentő Pont van Debrecenben

A cívisváros országosan is egyedülálló az életmentés szempontjából.

Hajnal László

Újabb Élet Mentő Pont Debrecenben

Forrás: Czinege Melinda

Élet Mentő Pontot adtak át hétfőn délelőtt a Monostorpályi úti McDonald’s étteremben, így a franchise újabb debreceni vendéglátó egysége kaphatta meg az életmentésre való felkészültségért járó oklevelet.

A debreceni McDonald's éttermeket üzemeltető Cserháti Gabriella elmondta, a Cserháti Family Kft. 2021-ben két étteremmel csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ügyvezető igazgató szerint ez egy olyan titulus, amit ki kell érdemelni. Elmondta, a defibrillátor szakszerű használatára az étterem negyven dolgozóját képezték ki, ezzel 

a három debreceni drive-étterem több mint száz munkatársa sajátította el az életmentő tudást, így egy esetleges rosszullét esetén azonnali segítségnyújtást tudnak biztosítani a mentők kiérkezéség.

Hozzátette, a Monostorpályi út környéke kissé ellátatlan az életmentés szempontjából, ezért egy Élet Mentő Pont nagyban hozzájárulhat a körzet biztonságához.

Debrecen, mentők, élet mentő pont
Cserháti Gabriella és Korcsmáros Ferenc
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen kimagasló az életmentésben

Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója Debrecen szerepét egyedülállónak nevezte az Élet Mentő Pontok szempontjából, ugyanis míg országosan negyven ilyen állomás létezik, addig a térségben a Monostorpályi úti a 14-ik ilyen pont.

Az Élet Mentő Pont Csató Gábor főigazgató nevéhez fűződik. Maga a védjegy azzal a koncepcióval jött létre, hogy a társadalmi felelősségvállalás nevében cégek, társadalmi szervezetek, közintézmények vállalkozhatnak arra a nemes feladatra, hogy saját forrásból beszereznek és üzemeltetnek egy félautomata defibrillátort a hirtelen szívhalál csökkentése érdekében. Az Országos Mentőszolgálat biztosítja mindazt az elméleti és gyakorlati ismeretanyagot, amely nemcsak az életmentő készülék működtetéséhez szükséges, hanem a laikus újraélesztés megkezdését, és a mentőszolgálat aktiválását is magába foglalja

 – mondta.

debrecen, mentől, élet mentő pont
A cég saját forrásból szerezte be és üzemelteti a félautomata defibrillátort
Forrás: Czinege Melinda

Korcsmáros Ferenc hangsúlyozta, amennyiben ezek a láncszemek kapcsolódnak, az jelentősen hozzájárulhat a sikeres újraélesztések számához, hiszen óriási jelentősége van annak a néhány percnek, ami a mentők helyszínre érkezéséig eltelik.

A szív- és érrendszeri betegségek kapcsán vezető haláloknak számít a hirtelen szívhalál Magyarországon, az országban naponta 40 ilyen szituáció is kialakulhat

– nyilatkozta a Haonnak az igazgató. Hozzátette, emiatt óriási a jelentősége laikus elsősegélynyújtóknak, szó szerint megmenthetik a bajba jutott embertársuk életét, hiszen mellkaskompresszióval, valamint a készülék alkalmazásával meg tudják szüntetni az ilyenkor fellépő szívritmuszavart. 

debrecen, mentők
Forrás: Czinege Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában