Párthír

2023.08.23. 13:53

Debreceni Fidesz: a Civil Fórum kijelentése nettó hazugság!

Haon.hu

Podmaniczky Dávid (balról), Gondola Zsolt Zoárd és Fülep Olivér József a szerdai sajtótájékoztatón

Forrás: Czinege Melinda

Sajtótájékoztató alkalmával reagált a Civil Fórum Debrecen Egyesület arra a bejelentésre, miszerint a kormány engedélyezte Debrecenben, a Déli Ipari Parkban egy 20 ezer főt befogadó munkásszálló megépítését. Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő, a szervezet elnöke úgy véli, ez a létszám egy kisebb város lakosságának felel meg, mely Debrecen lélekszámát 10 százalékkal megnövelné.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a munkásszálló megépítése azt jelentheti, hogy a korábbi állásponttal ellentétben főként ázsiai munkavállalók számára ad munkát a beruházás. A képviselő szerint a külföldi munkások ilyen nagyságrendű jelenléte megváltoztathatja a város karakterét, kálvinista Róma jellegét. Úgy látja, húszezer ázsiai munkás jelenléte közbiztonsági, közegészségügyi gondokat vethet fel, illetve a beilleszkedésük is aggályos.

Engedély nélkül nem lehet munkásszállót létesíteni

A debreceni Fidesz-KDNP frakció közleményben reagált a sajtótájékoztatóra. Mint írják, a Civil Fórum már attól sem tartja távol magát, hogy szimplán politikai okokból a debreceniek hergelése, riogatása érdekében az igazságot és a valós adatokat se vegye figyelembe a munkásszállók létesítésével és a vendégmunkásokkal kapcsolatosan.

A Civil Fórum által említett adatok teljes mértékben valótlanok, azok kijelentése nettó hazugság. Kizárólag az iparterületeken és azok közvetlen környezetében, és csak az építkezések időszakára, átmeneti jelleggel létesülhetnek munkásszállók

 – írják.
Megjegyzik, már többször hangsúlyozták: engedély nélkül nem lehet munkásszállót sem építeni, sem létesíteni. Amennyiben bárki illegálisan létesít, vagy épít ilyet, és erről tudomást szerez a hivatal, helyszíni ellenőrzést tartanak, és bezáratják a helyet, az érintett üzemeltetőt pedig eltiltják a tevékenységtől.
Arról, hogy családi házas övezetben egy meglévő családi házban valaki munkásszállót alakítson ki, a helyi szabályozási terv nem teszi lehetővé, ezt sem a főépítész iroda, sem pedig a jegyző nem engedélyezi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában