Augusztus 20.

2023.08.20. 14:16

Papp László: Debrecen győztesen kerülhet ki a körülöttünk zajló zavaros folyamatokból – fotókkal

Koszorúzással emlékeztek Debrecenben a magyar nemzet legnagyobb ünnepén, államalapító Szent István királyunk napján.

Bucsi Bernadett

Papp László polgármester a Dósa nádor téri augusztus 20-i ünnepségen

Forrás: Czinege Melinda

A debreceniek hagyományosan a természet csodálatos teremtményeivel, a virágokkal állítanak emléket a magyar államiságnak immár 57. alkalommal. A Debreceni Virágkarnevál idén is több százezreket hívott egy semmihez sem hasonlítható kultúrkavalkádra, szenzációs karneváli programsorozatra augusztus 20-án. A délelőtti órákban emlékezetes pillanatokat élhettek át a látogatók, míg délben a Dósa nádor téren koszorúzással egybekötött megemlékezésen vehettek részt az érdeklődők.

A Szent István-napi ünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere mondott beszédet.

Szent István hitvallónak, vagyis Pannónia híres királyának életét és cselekedeteit az utókorra hagyományozni méltó és tisztelendő feladat

– kezdte ünnepi gondolatait a városvezető. Papp László emlékeztetett: augusztus 20-án az államalapítónak azon tettei felé fordítjuk a figyelmet, melyek a magyarok egységbe kovácsolását és államunk megerősítését célozták. – Azokról a tetteiről gondolkodunk, amelyek a Kárpát-medencében élő magyarság és más népek európai fennmaradását kizárólagosan biztosító keresztény út kijelöléséről, kikövezéséről és védelméről szóltak. Azokról, amelyek a Magyar Királyság formálódó államszervezetének politikai, gazdasági és katonai, valamint jogi, kulturális és egyházi szempontú megalapozását szolgálták. A magyar állam létrejötte Szent István jövőbe látásának, szilárd hitének és kivételes képességeinek, de mondjuk ki bátran, egy államférfi képességeinek köszönhető.

Államalapító királyunk a magyarok Kárpát-medencében történő letelepítésével, a magyar állam létrehozásával nem egyszerűen jogi keretet adott a nemzetnek, hanem mély érzelmi kötődést keletkeztető hazát, otthont adott a magyarságnak. Ez a hazához és annak területi vetületéhez kapcsolódó mély érzelmi kötődés jár át több mint egy évezrede minden igaz magyar embert itt az anyaországban, de ugyanígy a határokon túl

– szólt a megemlékezőkhöz.

Tudni kell, hogy mi a jó irány

A polgármester rámutatott: amikor István király úgy ítélte meg, hogy nemzetünk jövője egy keresztény stabil állam létrejöttével garantálható, a messzi jövőt kellett mutatnia és látnia azt, hogy a magyarság jövője szempontjából mi a helyes. A válaszút előtt állva minden bizonnyal látta a jövőt és a meggyőződése szerinti helyes utat választotta – hangzott el.

– Szent István idejében is és ma is dúlnak viták arról, hogy mi a jó irány. Szabad-e a megszokottól eltérni, a változatlanságot felcserélni a fejlődést jelentő, de mégis ismeretlen változással. A döntéshozó felelőssége mindig óriási a jövőt érintő ügyekben, és sok esetben csak a történelem képes igazolni a döntések helyességét. De egy egészen biztos: a jövőt formáló döntésekhez mindig előrelátásra és bátorságra van szükség. Nem pillanatnyi érdekek, hanem hosszútávú szempontok alapján születhetnek meg ezek a döntések. Semmit nem csinálni és a változatlanságra szavazni ugyan kényelmes, de legalább annyira kockázatos, mint a változás, a fejlődés, a haladás mellett dönteni – hangsúlyozta Papp László rávilágítva arra, hogy a fejlődés esélyt adhat egy szebb és jobb jövőre.

A városvezető e gondolattal utalt a Debrecent érintő változásokra, melyeknek egy célja van: a cívisváros az ország és a bennünket körülvevő régió vezető városa legyen a gazdaság fejlődésére alapozva.

A Dósa nádor téri augusztus 20-i ünnepségen
Forrás: Czinege Melinda

Kiemelkedő fejlesztési központ lett

– Közép-Európa új gazdasági központja jött létre itt az elmúlt néhány év történései alapján, amely új lehetőségeket kínálva fogja mindannyiunk életét pozitívan, előremutatóan befolyásolni. Napjainkban újra a Szent Istvánéhoz hasonló országgyarapító lépésekre van szükségünk. Olyan gondolkodásra, amely bölcsen tudja mérlegelni a jelen lehetőségeit és kihívásait, a jövőt pedig képes ebből megtervezni. Ma legalább annyira zűrzavaros a világ, annyi bizonytalanság, háborúskodás és veszély vesz körül bennünket, mint államalapításunk idején. De ez még inkább szükségessé teszi, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek gyarapítják, erősítik hazánkat és városunkat. A mi stratégiánk erre irányult az elmúlt években, aminek köszönhetően Debrecen gazdasági ereje megsokszorozódik az évtized végére.

Bátran kijelenthetjük, hogy Magyarország kiemelkedő fejlesztési központja lett városunk, legyen szó gazdaságról, közlekedésről, oktatásról vagy kultúráról

– szögezte le. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fejlődés mellett döntve is kötelességünk a történelmi értékeinket megőrizni és az utánunk jövő generációk számára átadni.

A városvezető szerint ha van város, amely győztesen kerülhet ki a körülöttünk zajló zavaros folyamatokból, akkor az Debrecen az.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában