Decemberben átadhatják

2023.08.09. 15:04

A Sas utcai mélygarázsnak már a legfelső szintje készül, megkérdeztük, mi épül majd a tetején – fotókkal

A négyszintes objektum több mint kétszáz férőhelyet biztosít majd.

Szakál Adrienn

A földmunkálatok befejeződtek, jelenleg betonoznak a Sas utcai építkezésen

Forrás: Czinege Melinda

Egy ideje már a Kossuth utcán átkelve is láthatják a debreceniek a belváros új mélygarázsának munkálatait, mivel az építkezés utcafronti védőkerítését a közelmúltban eltávolították. A beruházás jelenlegi állapotáról szerdán Barcsa Lajos alpolgármester a helyszínen mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Először arra hívta fel a figyelmet, hogy a belvárosban jelenleg a Széchenyi utcai felszíni parkoló áll csak rendelkezésre, az a terület azonban a tervek szerint később más célt szolgál majd. 

A Sas utcai mélygarázs kivitelezője vélhetően még ebben az évben átadja a létesítményt, melyben a modern kor követelményeinek megfelelően első körben 10 dupla elektromos töltőállomás épül ki, viszont 21 állomás vezetékelését oldják meg, mellyel később bővíthető lesz.

– Azt tapasztaljuk, hogy az elektromobilitás fokozatosan teret nyer a városban, ezért is lesz szükség töltőhelyek bővítésére – mondta a nettó 3,6 milliárd forintos beruházásról hozzátéve, hogy a munkálatok végéig ez az összeg változhat. A földmunkálatok befejeződtek, jelenleg betonoznak, épül a legfelső szint és mindezek mellett folyamatos a víztelenítés.

Barcsa Lajos alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Folyamatosan figyelik

Megtudtuk azt is, hogy egy úgynevezett Cyclops-rendszert helyeztek el a szomszéd épület tetején, mely az épületeken elhelyezett prizmákat nézi. A szakemberek ezek alapján folyamatosan figyelik az épületek és résfal esetleges elmozdulását. 

A kivitelezés kezdete óta a szerdai sajtótájékoztató napjáig az értékek nem mutattak elmozdulást, a rendszer a kivitelezés végéig figyeli az épületek esetleges elmozdulását.

A Haon kérdésére az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az elkészült mélygarázs tetején a rámpán kívül akár az önkormányzat egy korábbi projektje, egy inkubátorház is épülhet, de terveik között szerepel az is, hogy a városháza kiegészítéseként használják majd a területet.
A mélygarázsra vonatkozó kivitelezési szerződést 2022 áprilisában kötötte meg az önkormányzat a HUNÉP Zrt.-vel, a munkaterület 2022. május 6-án adták át. 

A Sas utcai mélygarázs hétezer négyzetméteren, négy szinten, 14 méter mélyen 207 férőhelyet biztosít majd.

Többletforrással a megvalósításért

Mint arról februárban beszámoltunk, csaknem 871 millió forint többlettámogatást kapott a debreceni önkormányzat, így már több mint 5 milliárd forint áll rendelkezésre a Sas utcai négyszintes parkolóépület kialakítására, valamint a jelenleg is használatban lévő parkolók zöldterület-fejlesztéssel egybekötött felújítására. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program rendelkezésre álló keretéből jut a többletforráshoz a projekt, mely Debrecen Belvárosának innovatív rekonstrukciója keretében, a Zöld Város program részeként valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában