Tűzifa

2023.07.29. 07:00

Debreceni Erdészet: ne az utolsó héten vigyék el a tűzifát!

Van még kifizetett, de el nem szállított tűzifa, a határidő pedig vészesen közeleg.

Bekecs Sándor

Mintegy háromezer köbméter tűzifa várja még, hogy elszállítsák

Forrás: Molnár Péter

Az energiaválság és a háború okozta infláció hatásának mérséklésére indította el a magyar kormány a hatósági áras lakossági tűzifaprogramot, melynek keretében fix áron, ingatlanonként legfeljebb 10 köbméter kemény- vagy lágylombos, illetve fenyő tűzifát vásárolhattak a lakosok az állami erdészetektől. 

Óriási igény mutatkozott a program első hónapjaiban az akácon kívül tölgyet, kőrist, kései meggyet és vörös tölgyet is tudtunk adni a lakosoknak. Az elszállítás az igénylők feladata volt, de igyekeztünk olyan fuvarozókat ajánlani nekik, akik ismerték már az erdészkerületeinket, illetve a terepviszonyokat 

– idézte fel Juhász Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója. Az érdeklődést szemléltetve megosztotta: az országban több – főként alföldi – erdőgazdaság volt, amely saját készleteiből nem tudta a felmerült igényeket kielégíteni, így átcsoportosításokra volt szükség. A Dunántúlról és az Északi-Középhegységből is szállítottak tűzifát, a többi között ide is. A programban mintegy 12 ezer család élt ezzel a lehetőséggel.

Kiszállításra vár még 1300 köbméter fa

A program idén április 15-én zárult, tehát az azután történő igényléseket már nem fogadták az erdészetek, illetve azon igényeket, amelyeket nem fizettek ki ezen határidőig, törölték. Akik viszont április 15-ig rendeléseiket leadták és be is fizették a megfelelő összeget, augusztus 31-ig szállíthatják el a tűzifájukat. 

Debrecen Juhász Lajos haon
Juhász Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Ebből a mennyiségből még körülbelül háromezer köbméter van hátra társasági szinten, a Debreceni Erdészet vonatkozásában 1300 köbméter, amit nem vittek el a lakosok, azonban az utóbbi hetekben megrekedt az érdeklődés.

– Idáig az volt a jellemző, hogy voltak olyan időszakok, amikor hirtelen óriási igények jelentek meg egy időben, amelyek kiszolgálását csak igen nagy erőfeszítések árán tudták kiszolgálni az erdészetek. Az elszállításig még egy bő hónap van hátra, viszont szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, hogy mindenki egyszerre, augusztus végén vigye el a tűzifáját – hangsúlyozta Juhász Lajos. Szemléltetésként elmondta, volt olyan hét, amikor csak a Debreceni Erdészet mintegy ezer köbmétert adott ki. 

Ha mindenki az utolsó héten jön, s mondjuk ezt tetézi egy esős időszak – amikor az erdőbe napokig be se lehet menni –, akkor lehetnek fennakadások

 – hangsúlyozta. Az igénylőket körülbelül három hete telefonon is értesítették, hogy lehetőség szerint ne az utolsó napokra hagyják az elszállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában