Településfejlesztés

2023.06.08. 16:00

Minibölcsődét és kondiparkot adtak át Álmosdon – fotókkal

12 gyermeket fogad az új létesítmény, a kondipark pedig a fiataloknak nyújt újabb lehetőséget sportolásra.

A vendégek megtekintették a létesítményt belülről is

Forrás: Molnár Péter

Minibölcsődét adtak át csütörtökön Álmosdon: a beruházás 138 millió 139 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, az új épület 122 millió forintból létesült, eszközbeszerzésre 5 milliót költhettek, a maradék a tervezés, műszaki ellenőrzés és egyéb kapcsolódó munkák költsége volt – ismertette Tóth Sándor polgármester az eseményen.

– Nagy könnyebbség a település fiataljainak, hogy méltó körülmények között hagyhatják gyermekeiket, amikor munkába állnak. Az új intézmény segítség a környező települések lakóinak is, továbbá hat új munkahelyet jelent – mondta a polgármester. Hozzátette: a minibölcsőde az óvodával szemközt épült fel, így az iskolával együtt a falu központjában alakítottak ki egy oktatási és sportközpontot, hiszen van itt rekortán- és ovis műfüvespálya is.

Részletezte: a bölcsődében 2 csoportszoba van a kiszolgáló helyiségekkel, 189 négyzetméteren, az épület akadálymentes és energetikailag is korszerű. A nap során később átadott szabadtéri kondiparkról elmondta, arra az önkormányzat 13 millió 903 ezer forint támogatást kapott, a bekerülési összeg 95 százalékát. – Így a fiatalok a rekortán focipálya után újabb lehetőséget kapnak az egészséges életmódot szolgáló testedzéshez – tette hozzá.

Tudatos fejlesztés

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke felidézte, az első uniós bölcsődepályázatok idején 12 pályázat érkezett, akkor még Álmosdon kevés volt hozzá a gyerek, 2019-re azonban a település „megérett” rá. A szülők gyermekeket vállalnak és itt akarnak élni, így szükség van az alapintézményekre, bölcsődére, iskolára, de akár sportlétesítményekre is, melyek hozzásegíti a lakókat ahhoz,  hogy itt is teljes életet élhessenek, mint az ország más részein.

Csodálatos dolog települést fejleszteni! Itt vannak a környék polgármesterei is, ami megmutatja a fejlesztés következő lépcsőfokát: hogyan tudunk együtt gondolkodni, a fejlesztéseket koordinálni, az intézményi ellátásban együttműködni, közösen munkahelyeket teremteni, megoldani a közlekedési helyzeteket

 – mondta Pajna Zoltán. 

Pajna Zoltán 
Forrás: Molnár Péter

Hangsúlyozta: tudatos munka zajlik a hajdú-bihari településeken. Úgy vélte, talán belülről nem is, csak kívülről látható, milyen nagy fejlődésen mentek keresztül; jó munkát végeznek, aminek van eredménye, és arra büszkének kell lenniük. – Őrizzük meg a településeket és adjuk át a gyerekeinknek olyan állapotban, hogy nekik is legyen lehetőségük és hitük abban, hogy az általuk majd elvégzett munka is ugyanolyan eredményes lesz, mint a mostani! – javasolta az elnök.

Álmosd az egyik legnagyobb nyertese a magyar vidékfejlesztési programnak – jelentette ki Tasó László, a térség országgyűlési képviselője.

Tasó László
Forrás: Molnár Péter

– Fontos, amikor a gyermek közösségbe kerül, és ennek most már megvan Álmosdon az első láncszeme, illetve a többi is az iskola végéig – emelte ki a képviselő. Emlékeztetett: amikor a támogatások kapcsán a döntéshozók összeállítják a programokat, tudják, mire van szükség vidéken: minden olyanra, amire egy nagyvárosban. Beszélt arról, évek óta dolgoznak azon, hogy Magyarországot helyzetbe hozzák, illetve helyzetben tartsák, és védik attól, hogy külső-belső erők hátrányba taszítsák. – Bízom abban: kitartunk és a józan ész felülkerekedik Európa más részein is. Mi az emberek érdekében cselekszünk, esélyt és lehetőséget akarunk adni mindenkinek – hangsúlyozta.

Még többre lenne igény

Visszatérve Álmosdhoz megjegyezte, fontos, hogy mind többen itt maradjanak. – A távolság kezd lerövidülni, az utak jobbak lettek és az informatika világával sok minden elérhető. Csak az idővel harcolunk, mert nem tudunk mindent akkorra idehozni, amikorra szeretnénk. Az idő azonban nem múlik, hanem telik; nyomot hagyunk és a gyerekeink továbbviszik a lelkesedésünket, szellemiségünket – mondta.

– A világ fordulhat, és ki tudja, nem lesz-e egyszer nagy érték a vidék, nem lesz-e sokkal jobb Álmosdon lakni, mint egy nagyvárosban? Kelet-Magyarország fejlődik, Debrecen vezetésével, és én hiszem, hogy ez a fejlődés át fogja rajzolni a térképet, megvalósul a nagy Kárpát-medencei álom, akkor pedig elmondhatjuk, hogy senkinek az élete, munkája nem veszett kárba – jegyzete meg Tasó László.

Plavecz Beáta, a Chernel József Önkormányzati Óvoda és Mini Bölcsőde intézményvezetője elmondta, először aggódtak, be tudtják-e tölteni a bölcsődét, majd kiderült, még több férőhelyre lett volna igény. Most 12 családnak segít a tágas, a 21. század igényinek megfelelő létesítmény, hogy az anya vissza tudjon menni dolgozni.

A minibölcsőde átadása után a résztvevők átvágták a nemzeti színű szalagot az álmosdi Ifjúsági Klub kertjében létesített szabadtéri kondiparknál is.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában