Nyári szünet

2023.06.29. 17:30

Kihasználják a nyári szünetet a hajdú-bihari iskolákban

A pedagógus-ellátottságról is beszéltek a tankerületi központok vezetői.

Okostanteremmel bővül több intézmény is vármegyénkben

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Bár az idei tanév már végig jelenléti oktatásban telt, a háború okozta energiaválság miatt mégis rendkívülinek tekinthető. Ezért sem véletlen, hogy a vármegye tankerületi központjai által fenntartott intézmények jelentős részében az elektromos hálózat korszerűsítése lesz az egyik legnagyobb nyári program. A tankerületi igazgatókat kértük meg, hogy értékeljék a tanévet és mutassák be az aktuális, jelentős beruházásokat.

A Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott iskolák össztanulói létszáma nem változott az utóbbi években, közel 21 ezer diák tanul a köznevelési intézményeikben. 

Fontosnak tartjuk, hogy az intézményeinkben megfelelő képzettséggel, végzettséggel rendelkező pedagógusok lássák el a nevelő-oktató munkát. Erre a 2022–2023-as tanévben is nagy figyelmet fordítottunk, a szakos ellátottság mindenhol 100 százalékos, és a fenntartásunkban működő intézmények száma sem változott az előző tanévhez képest

 – osztotta meg válaszában Vántus András Istvánné szakmai vezető, tankerületi igazgatóhelyettes.

A Debreceni Tankerületi Központ beruházásai között folyamatban van a Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola energetikai felújítása, melynek során kicserélik a nyílászárókat, a külső határoló fal- és födémszerkezeteit pedig hőszigetelik. Az Epreskerti Általános Iskola tornacsarnoka kialakításának beruházója a debreceni önkormányzat.

Okostantermek

A Nyíradonyi járásban 2023 nyarán kezdődik el négy intézményünkben egy-egy okostanterem kialakítása a Klebelsberg Központ megvalósításában. Ez egy olyan tanterem lesz, amelynek kialakítása lehetővé teszi, hogy abban bármely tantárgyat élményszerűen lehessen oktatni

 – mondta el a Haonnak Vántus András Istvánné. Hozzátette: az okostanterem a pedagógusok részére lehetővé teszi az adott tanórához kapcsolódó leghatékonyabb oktatási módszertan használatát, amely segítségével a tanulók aktív szereplőivé válhatnak a tanóráknak. A projekt során az adott tanterem építészetileg is megújul, amely magában foglalja a falfestést, faljavítást, szükség esetén a nyílászárók, a padlózat és a fűtőtestek javítását vagy cseréjét, a tanterem teljes elektromos hálózatának bővítését és felújítását, világítástechnikai felújítást és a mennyezet felújítását is. 

Emellett ugyanebben a járásban hat intézmény elektromos hálózatát újítják fel mintegy 299 millió forint támogatásból, valamint az ősszel elkezdődik 89,6 millió forint Magyar falu program támogatásból a nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola és 47 millió forintból az újlétai Kiss Zoltán Általános Iskola tornaszobáinak kialakítása.

Nem változott a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ iskoláiban tanulók létszáma sem, az elmúlt tanévben összesen mintegy 9 ezer 800 diák általános és középiskolai neveléséről, oktatásáról, művészeti neveléséről és kollégiumi ellátásáról gondoskodtak az intézmények, ide értve a különleges gondozást igénylő, sajátos nevelési igényű óvodásokat, tanulókat is. 

A pedagógusok, gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok, valamint a nevelő-oktatómunkát segítő egyéb intézményi dolgozók létszámát a tanulók számának és a meghatározott jogszabályi kereteknek megfelelően alakítottuk. A szakszerű feladatellátást minden iskolában biztosítottuk ebben a tanévben is

 – hangsúlyozta kérdésünkre Tóth Lajos Árpád igazgató.

Hosszúpályi iskola haon
Felújítás alatt a Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola (képünkön); mostanra elkészült a beruházás,   melynek eredményeként az épület energiahatékony, modern és akadálymentes lett
Forrás: Napló-Archív

A fejlesztésekről megtudtuk, a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ három intézménye kap okostantermet, emellett pedig 300 millió forint uniós forrást fordítanak hat iskola elektromos hálózatának fejlesztésére még a következő tanév kezdete előtt. A tankerületi igazgató emellett hozzátette: a köznevelésért felelős miniszter döntésének megfelelően egy iskola, a Polgári Vásárhelyi Pál Általános Iskola református egyházi fenntartásban működik szeptembertől.

Mikepércsen bővítenek

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ fenntartásában működő 43 székhely, valamint 19 tagintézmény 113 feladatellátási helyén 50 általános iskola, 3 középiskola, 3 kollégium, 1 egységes gyógy­pedagógiai módszertani intézmény és 5 alapfokú művészeti oktatási intézmény működik. Az elmúlt tanévben 14 ezer 319 fő volt a tanulók létszáma valamennyi intézményben összesen.

 – Intézményeinkben a pedagógusellátás megfelelő, a szakos álláshelyek betöltöttek. A nevelői-oktatói munkában részt vevő pedagógusok létszáma 1679 fő, amely magában foglalja a megbízási szerződéssel foglalkoztatott kollégákat és az utazó gyógy­pedagógusokat is, akik az intézményekben az integráltan oktatott sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztését látják el – tájékoztatott Majosi Pálma tankerületi igazgató.

A fejlesztésekről elmondta, befejeződött a Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola felújítása, melynek eredményeként az épület energiahatékony, modern és akadálymentes lett. A következő tanévben 340 tanuló és 58 pedagógus veheti majd birtokba. A beruházáshoz szükséges közel 856 millió forintot a kormány biztosította. 

Emellett sikeresen pályáztak csaknem 260 millió forint európai uniós forrásra is, így a nyári szünetben Hencidán, Csökmőn, Komádiban, Furtán, Püspökladányban és Sárrétudvariban összesen 13 iskolaépület elektromos hálózatának rekonstrukcióját indítják el, hogy a korszerű igényeket biztonságosabban és takarékosabban szolgálják ki összesen 1236 tanuló számára. A Klebelsberg Központ projektjében négy intézményben – Bárándon, Sárándon, Monostorpályiban és Magyarhomorogon – alakítanak ki okostantermeket.

– A Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola bővítése tavaly nyáron kezdődött el. Az iskolaépületre egy új emeleti szint épült, ahol további tantermek kaptak helyet. A bővítés a Magyar Állam és a mikepércsi önkormányzat közös, mintegy 700 millió forintos projektje – tette hozzá a tankerületi igazgató.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában