Közgyűlés

2023.06.22. 11:57

Díszpolgári címekkel és ösztöndíjakkal ismerték el a város kiválóságait

A közgyűlésen azokat díjazták, akik kitűnő emberi, szakmai, tanulmányi vagy sportteljesítményt tettek le az asztalra.

Elismeréseket, ösztöndíjakat adtak át az ülésen

Forrás: Molnár Péter

Soron következő ülését tartotta június 22-én Debrecen Közgyűlése. A mintegy 25 pontot tartalmazó napirend szerint a képviselők egyebek mellett döntöttek óvodai vezetők kinevezéséről és az intézmények indítható csoportlétszámairól; a Fogyatékos Személyek Böszörményi úti telephelyét érintő kérdésekről, több ingatlan értékesítéséről, valamint a Fórum bővítésével kapcsolatos ingatlanügyről, mely érinti többek között a Roncsbár sorsát is.

A város elismeréseinek, ösztöndíjainak átadásával kezdődött az ülés. Debrecen Megyei Jogú Város Díszpolgári-címet kapott Fahidi Éva, debreceni születésű holokauszt-túlélő. Kölcsey Ferenc Ösztöndíjban részesült Keserű Károly festőművész és Nagy T. Katalin. Békessy Béla Sportösztöndíjban idén kilencen, míg Cívis Talentum Díjban öten részesültek.

– A közgyűlés munkájának egyik felemelő pillanata az, amikor díjakat adhatunk át olyanoknak, akik kitűnő emberi, szakmai, tanulmányi vagy sportteljesítményt tettek le az asztalra. Debrecen bővelkedik tálentumokban, így minden döntés alkalmával nehéz helyzetben vagyunk, hiszen a legjobbak közül kell kiválasztanunk a legjobbakat – fogalmazott Papp László polgármester.

A folytatásban egy sürgősségi indítványt fogadott el a testület: az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításával a jövőben lehetősége lesz a pároknak július 1-én is házasságot kötni. 

 Július 1. a köztisztviselők napja, mely napon eddig erre nem volt lehetőség. Idén viszont tíz jegyespár jelentkezett be

 – indokolta a javaslatot Papp László.

Kinevezték az óvodavezetőket

A közgyűlés elfogadta az új Településképi Arculati Kézikönyvet, továbbá a településkép védelme, a közterület használata, illetve településrendezési eszközök módosítása kapcsán tett előterjesztéseket. Szintén elfogadták a képviselők a helyi hulladékgazdálkodásra vonatkozó javaslatokat. 

Ezzel kapcsolatban a városgazdálkodási főosztály vezetője és az AKSD ügyvezetője is hangsúlyozta: a lakossági szolgáltatások továbbra is elérhetőek lesznek, színvonalcsökkenésre pedig nem kell számítaniuk. 

Mindemellett a közgyűlés tárgyalta, majd elfogadta azt, hogy csatlakozik az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló 5/2023. (III. 31.) országgyűlési határozathoz.

Öt napirendi pontban tárgyalta óvodai intézmények vezetőinek kinevezését a közgyűlés. Az előterjesztéseket tárgyalva, bizottsági javaslatra a következő öt évben az Áchim András Utcai Óvoda vezetői posztját Lipták-Kereki Judit látja el, a Margit Téri Óvoda magasabb vezetője Gere Judit lett. Az Újkerti Manófalva Óvoda vezetőjének Pánya Anitát, míg a Táncsics Mihály Utcai Óvoda vezetőjének Baloghné Pál Judit Juliannát választották a képviselők. A Pósa Utcai Óvoda esetén a beosztás ellátásával Mercsné Zsámboki Évát bízták 2023. augusztus 1. napjától 2024. július 31. napjáig. 

Az óvodai csoportlétszámok megállapításával kapcsolatos előterjesztéshez Papp László polgármester hozzátette: az indítható csoportok csökkenésének indoka az egyházi nevelési intézmények számának növekedése.

Döntés született az Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Böszörményi Úti Nappali Intézménye épületének bezárásáról is. Az intézmény engedélye 2023. december 31. napján lejár, azonban egyrészt teljeskörű akadálymentesítésről kellene gondoskodni, valamint egyéb tárgyi feltételeket kellene biztosítani a további működtetéséhez. Ezért a fogyatékos személyek ellátása az Ifjúság u. 2. szám alatti ingatlanba kerül át 2023. szeptember 1-től. Emellett a Csokonai Színház székhelyének módosítására, valamint a DENOK Nonprofit Kft. és a DVSC Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. társasági szerződésének módosítására vonatkozó előterjesztést is elfogadták a képviselők.

BS

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Arany Attila Csaba atlétának; Göttlinger Dániel kerekesszékes vívónak; Kozák Luca atlétának, aki jelenleg Lengyelországban versenyez; Balázs Panni karatékának; Battai Sugár Katinka vívónak; Senánszky Petra uszonyosúszónak, aki jelenleg versenyre készül; Dobi Gergő triatlonistának; Ozsváth Richárd kerekésszékes vívónak, Szilágyi Réka gerelyhajítónak.

A város önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott Fiók Nándornak (Tóth Árpád Gimnázium); Oparaugo Petra Nneka (Fazekas Mihály Gimnázium); Vámosi Bendegúz Péternek (Fazekas Mihály Gimnázium), Debreczeni Csabának (Fazekas Mihály Gimnázium), és Ráthonyi Levente Marcell (Fazekas Mihály Gimnázium) akik nem tartózkodtak Debrecenben, ezért nem tudtak jelen lenni a díjátadón.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában