Debreceni Egyetem

2023.06.28. 08:00

Szuperokos újraélesztő készüléket adtak át a debreceni Sürgősségi Klinikán

A gyártó cég a klinikát kérte fel kelet-európai újraélesztési referenciaközpontnak.

A készüléket kedden adták át

Forrás: unideb.hu

Több hónapos tesztelés után végleg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikájára került a világ egyik vezető amerikai defibrillátorgyártójának ambuballonos lélegeztetést is segítő, komplex újraélesztő készüléke, mellyel hatékonyabb lehet a kritikus állapotú betegek sürgősségi ellátása. A készülék a betegellátás mellett az oktató- és a kutatómunkát is segíti – olvasható a hirek.unideb.hu-n.

Az egyetemi portál cikke szerint a ZOLL Series X Advanced készülék az elektródáknak köszönhetően az újraélesztés közben is folyamatos visszajelzést ad a mellkaskompresszió üteméről, mélységéről és a mellkas megfelelő felengedéséről. A szakemberek visszajelzést kapnak az ambuballonnal leadott légvételek volumenéről, helyes üteméről. A kapott adatok alapján a defibrillátor használója hatékonyabban folytathatja az újraélesztést. A készülék a megfelelő szoftver alkalmazásával az adatokat gyűjti, tárolja, így ezeket utólag is lehet értékelni, elemezni. Tanulmányok bizonyítják, hogy a készülék alkalmazása javítja a teljesítményt és a túlélési arányt is.

A Klinikai Központ, illetve a Sürgősségi Klinika kiemelt célja a betegellátás töretlen fejlesztése, melynek egyik fontos eleme a műszerfejlesztés. Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy egy nagy tudású eszközt használhatunk a jövőben a kritikus állapotú betegek ellátásában. E készüléket nem csupán az újraélesztési helyzetekben, hanem a betegek monitorozása érdekében is alkalmazzuk, hiszen az eszközzel több életfunkciót tudunk egy időben ellenőrizni, így a beteg állapotát másodpercről másodpercre követhetjük

– ismertette Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója, a Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetője.

A professzor hozzátette, hogy a gyógyító tevékenység mellett az eszköz speciális szoftvere a Sürgősségi Orvostani Tanszék magas színvonalú tudományos tevékenységét is segíteni fogja a jövőben, elsősorban a szívritmuszavarok kialakulásával, megelőzésével és kezelésével kapcsolatos kutatási területeken.  Szabó Zoltán bízik abban, hogy a szoftver alkalmazásával már a közeljövőben kiemelkedő vizsgálati eredményeket érnek el, melyeket nemzetközi tudományos folyóiratokban terveznek bemutatni.   

A ZOLL Medical Corporation által gyártott rendszert a világon már számos nagy nemzetközi referenciacentrum használja. A világ vezető defibrillátorgyártója a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáját kérte fel kelet-európai referenciaintézményének a legújabb, ambuballonos lélegeztetést is segítő, komplex defibrillátor monitoruk és újraélesztési feedback programjuk bemutatására és használatára.

A készüléket tavaly augusztus óta tesztelték a Sürgősségi Klinikán.

- Azért választottuk Magyarország első Sürgősségi Klinikáját referenciaközpontnak, mert az intézményt a fejlődés és az innováció iránti elkötelezettség jellemzi. Itt találtuk meg a legtámogatóbb környezetet a közös munkához. A Sürgősségi Klinika szakemberei kimagasló szakértelemmel végzik el azt a jelentős munkát, amely végül az innováció, az új eszközök, módszerek bevezetését eredményezi. Remélem, hogy a jövőben az új készülékkel jelentősen tudjuk támogatni a gyógyító, oktató és kutatási tevékenységet – mondta Sraud Péter, a magyarországi forgalmazó, a Speeding Kft. kereskedelmi igazgatója. 

A készüléket és a Kelet-Európai Újraélesztési Referencia Központ emléktáblát Szabó Zoltán, a Sürgősségi Klinika igazgatója és Ujvárosy Dóra igazgatóhelyettes kedden vette át Farkas Zsoltnétól, a forgalmazó cégalapító tulajdonosától, valamint Sraud Péter kereskedelmi igazgatótól.

Debreceni Egyetem sürgősségi klinika
Forrás: unideb.hu

Az átadóünnepségen Szabó Zoltán professzor kifejtette, hogy az új eszköz nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Klinikai Központban az európai élvonalba tartó, színvonalas betegellátás valósuljon meg. A folyamat fontos lépéseként értékelte a Sürgősségi Klinika megalapítását, folyamatos fejlődését, illetve a Kenézy Gyula Campus Sürgősségi Osztályának klinikai rendszerbe történő integrációját, amellyel az ország egyik legnagyobb sürgősségi betegellátó intézménye jött létre 250 dolgozóval és több mint 60 orvossal. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában