Közgyűlés

2023.06.21. 10:21

Bezárják a Fogyatékos Személyek Böszörményi úti telephelyét

Elköltözik az intézmény, nincs szüksége tovább a az épületre.

Az Ifjúság utcai épületet időközben felújították

Forrás: Napló-Archív

Két szociális intézmény végleges egy helyre költöztetéséről és az egyik telephelyének megszüntetéséről is döntenek majd a debreceni képviselők a holnapi közgyűlésen.

Mint a vonatkozó előterjesztés írja, a DMJV Városi Szociális Szolgálat Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézménye 60 fő nagykorú fogyatékos személy nappali ellátásáról gondoskodik, valamint 21 fő számára fejlesztő foglalkoztatást is biztosít.

 (A KÉZMŰ Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nkft. a nappali intézmény 19 ellátottját megváltozott munkaképességű munkavállalóként foglalkoztatja.) Az Újkerti Gondozó Szolgálat Fogyatékos Személyek Böszörményi Úti Nappali Intézménye 20 engedélyezett férőhelyen kiskorú fogyatékkal élő személyeket lát el.

Az Ifjúság utcai nappali intézmény esetében a jogszabályokban előírt tárgyi feltételek nem teljesültek teljes mértékben (akadálymentesített illemhelyiség hiánya), ezért az engedélye 2023. december 31. napjáig hatályos bejegyzéssel rendelkezett a szolgáltatói nyilvántartásban. Ugyancsak 2023. december 31. napjáig hatályos a bejegyzése a Böszörményi úti telephelynek,

 ahol a teljeskörű akadálymentesítésről kellene gondoskodni, de az egyéb tárgyi feltételek tekintetében is hiányosságok mutatkoznak, mivel a jogszabály által előírt helyiségek mindegyikével csak úgy rendelkezik az intézmény, hogy a helyiségek egyszerre több funkciót is betöltenek.

Mindkettő egy modernizált épületbe megy

A hiányzó tárgyi feltételek biztosításáról az önkormányzat egy infrastrukturális fejlesztést célzó projekt keretében gondoskodott. (A felújítás miatt az Ifjúság utcai intézmény átmenetileg az Ibolya 24. szám alatt működik.) 

A projekt lehetővé tette az épület teljeskörű felújítását, valamint a Böszörményi úti nappali intézmény által nyújtott szolgáltatás áthelyezésének feltételeit is kialakították, így a kiskorú és a felnőtt korú fogyatékos személyek ellátása 2023. szeptember 1-től az Ifjúság u. 2. szám alatti ingatlanban valósulhat meg.

Fentiek miatt szükséges az Ifjúság utcai telephely nappali ellátás tekintetében engedélyezett férőhelyeinek számát a Böszörményi úti intézmény férőhelyeinek számával (20 férőhely) megemelni. Ezáltal összesen 80 férőhelyen folyik majd a nappali ellátás az Ifjúság utcai intézményben, 60 férőhelyen felnőtt korú, 20 férőhelyen kiskorú fogyatékkal élő személyek számára. Ezzel a lépéssel a Böszörményi úti telephely megszüntethető, mivel feladatellátás ott a továbbiakban már nem történik.

HAON


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában