Közgyűlés

2023.05.25. 11:43

Újraindul a panelprogram Debrecenben!

A költségvetésből fél milliárd forintot tettek félre erre.

Döntött a közgyűlés a panelprogram újraindításáről

Forrás: Kiss Annamarie

Elfogadta a közgyűlés a panelprogram újraindításáról szóló előterjesztést a május 25-i ülésén.
– A város gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy kormányzati vagy uniós támogatás nélkül is újraindítsuk a panelprogramot, mely mostanra gyakorlatilag leállt. De sok épület vár még megújításra. A költségvetésből fél milliárd forintot már félretettünk erre. 

Kötelezettséget vállalnánk arra, hogy a következő öt évben is folytatjuk ezt a programot, ha lehetőségeink engedik, akár magasabb összeggel

 – mondta Papp László polgármester.

Csaholczi Attila azzal egészítette ki a javaslatot, hogy a jelentős energetikai megtakarítás mellett a társasházak műszaki állapotán is javíthat a támogatás, továbbá városképi szempontból is kedvező lesz. 

Akik most nem tudnak pályázni, fel tudnak készülni, hogy a további években tegyék ezt meg.

Vaszkó Imre (DK) leszögezte, hogy támogatja az előterjesztést, azonban úgy véli, a támogatás csepp a tengerben, és nem az önkormányzat feladata lenne a panelprogramot támogatni. Kicsit propagandaértékűnek tarja a lépést. Szerinte a központi kormányzat mást tart prioritásnak.
Papp László visszautasította, hogy propagandaértékű lenne fél milliárd forint támogatás.
Madarasi István (MSZP) egyetértett azzal, hogy ez valóban kormányzati feladat lenne. 

Ugyanakkor úgy véli, ez az előterjesztés arról szól, hogy a gazdasági fejlődésből a város ad a lakosoknak.

Balázs Ákos alpolgármester a program környezetvédelmi vonatkozásira hívta fel a figyelmet. Elmondta, egy panelház felújítása jelentős szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel, energiamegtakarítással, és levegőminőség-javítással jár.

A panelprogram lényege, hogy társasházak és debreceni székhelyű lakásszövetkezetek pályázhatnak, az önkormányzati támogatás a bekerülési összeg maximum 25 százaléka, legfeljebb 100 millió forint projektenként, illetve lakásonként maximum 750 ezer forint. A pályázat keretében három elemre igényelhető támogatás: a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréjére; a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, e kettő kizárólag együttesen pályázható. Harmadikként a liftek energia-megtakarítást eredményező cseréjére is lehet pályázni (együttesen ez előző kettővel, vagy önállóan is). Maga a liftcsere nem támogatható, ha nem jár együtt energia-megtaarítással. 2023. június 1-től lehet benyújtani az igényeket 2023. december 31-ig, azokat a beérkezés sorrendjében folyamatosan bírálják el a keretösszeg kimerüléséig, legkésőbb 2024. február 29-ig.

A részeletekről itt olvashatnak!

SZT 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában