„Így neveld a ciprusodat!”

2023.05.16. 12:38

Országos pályázaton értek el dobogós helyezést a böszörményi iskola diákjai

Forrás: Folly Arborétum és Borászat-archív

Dobogós helyet szereztek hajdúböszörményi általános iskolások a Folly Arborétum és Borászat Égig Érő Tanterem Alapítványa által meghirdetett „Így neveld a ciprusodat!” elnevezésű pályázaton, amelyre 206 iskolából összesen 412 osztály jelentkezett – tudatta az arborétum keddi közlésében.

Az elmúlt hetekben Sárospataktól Hajdúböszörményen át Zalaegerszegig az ország számos pontján neveltek ciprusmagoncot alsó tagozatos osztályok, így a gyerekek nemcsak a badacsonyörsi arborétum egyik legkülönlegesebb növényfaját ismerhették meg, de számos kreatív, közösségépítő feladatot is megoldhattak.

Forrás: Folly Arborétum és Borászat-archív

Az arborétumtól januárban kapták meg a valódi ciprus magjait, a cserépdíszítő szalagot, a magok neveléséhez szükséges 20 oldalas munkafüzetet és egy útmutató videót, de a munkájukhoz az arborétum szakértőitől is kérhettek segítséget. A tizennégy héten át tartó kihívás során hétről hétre dokumentálniuk kellett magoncuk fejlődését. Május elejéig küldhették el a Folly Arborétumnak a magonc növekedéséről írt naplót és a különböző anyagokat. A zsűrinek végül 143 osztály közül kellett kiválasztania a nyertest. Figyelembe vették a magoncok méretét, oldalágaik számát, a gyerekek és tanáraik aktivitását, a névadás ötletességét, a benyújtott anyagokat, de külön értékelték azt is, ha a ciprusnevelés közben előtérbe került az ismeretszerzés, az ismeretterjesztés.

A harmadik helyen a Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola 3. b osztálya végzett – az itt tanuló gyerekek többek között mesét írtak az Ágas névre keresztelt ciprusmagoncról.

– Óriási élmény, hogy ennyi gyereket, tanárt, közösséget sikerült megmozgatnunk. Úgy gondoljuk, hogy a pályázat túlmutat a Follyn: ha ezzel hozzájárultunk ahhoz, hogy a gyerekek jobban megtanulják, hogyan lehet összefogni és gondoskodni valamiről, ha ez felelősségre és kitartásra nevelte őket, már megérte. A gyerekeket az ültetés és a játékos feladatok – a meseolvasás, az éneklés, a kavicsfestés – mozgatták meg leginkább, de nagyon szép rajzok is születtek. Külön élményt jelentett számunkra a képregények és a mesék végigolvasása – mondta Folly Réka, a Folly Arborétum és Borászat vezetője és tulajdonosa. Hozzátette: a kis ciprusok változatos helyszíneken töltötték a tavaszi szünetet, nagyon sok iskolában versengtek a gyerekek azért, hogy ki vigye haza a növényeket a húsvéti szünetre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában