Fejlesztés

2023.05.03. 17:00

Ezért csúszott a hajdúhadházi református iskola kivitelezése

Kovácsné Takács Emese és Kovács Zoltán református lelkészek vezettek körbe a munkaterületen.

Szeptemberben a tervek szerint 11 osztállyal és mintegy 280 gyermekkel indul az új tanév a megújult iskolában

Forrás: Bekecs Sándor

Két évvel ezelőtt indult el a Rózsai Tivadar Református Általános Iskola épületének felújítása és bővítése. A Hajdúhadházi Református Egyházközség mintegy fél milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló beruházásának a tervek szerint tavaly októberre be kellett volna fejeződnie, azonban aki a napokban a hajdúhadházi Kossuth utcán járt, láthatta, hogy még jelenleg is zajlanak a munkálatok. Az építkezést Kovácsné Takács Emese és Kovács Zoltán református lelkészekkel jártuk be, akik megosztották, miért csúszott majd egy évvel a projekt tervezett befejezése.

A beruházást a kivitelezési szerződésben foglaltaknak megfelelően határidőre a kivitelezést végző cég nem tudta megvalósítani és 2022. október 18-án a munkaterületről is levonult, körülbelül 150 millió forint értékű el nem végzett munkát hagyva maga után. Az egyházközség a kivitelezési szerződést felbontotta és megtette a szükséges jogi lépéseket

– idézték fel az egyházközség vezetői.

Hajdúhadház, iskolabővítés, református
Kovácsné Takács Emese és Kovács Zoltán református lelkészek vezettek körbe a munkaterületen
Forrás: Bekecs Sándor

Mindezekkel párhuzamosan pedig keresniük kellett új kivitelezőt, aki befejezi az iskolát, ugyanis a támogatási szerződés értelmében a projektet nyárra le kell zárniuk, a kapott támogatással el kell számolniuk. – Több vállalkozótól kértünk be árajánlatot, lett is egy új kivitelezőnk, aki mintegy 197 millió forintért vállalta, hogy befejezi az iskolát. Az építkezés így februárban folytatódott és április 30-ig kell befejezni a kivitelezést – mondta Kovácsné Takács Emese, majd hozzátette: 

több mint duplájára emelkedett a projekt összköltsége, ami így meghaladja az egymilliárd forintot.

 Ezt követően elindítják a műszaki átadás-átvételi, majd a használatba vételi engedélyezési eljárásokat és a pályázat végelszámolását május 28-ig.

– Így önhibánkon kívül egy évet csúszott az építkezés, tavaly ilyenkor kellett volna ott tartanunk, ahol most tartunk. Nagyon hálásak vagyunk a szülőknek a megértésükért, türelmükért – vette át a szót Kovács Zoltán lelkész. Az elmúlt két év tanítási napjait rendkívüli körülmények között töltötték a diákok. Az egyházközség több tantermet alakított ki a templomban, a parókián, a református óvoda tornatermében, illetve az önkormányzattól bérelt egyik épületben.

Ezek nem a szokványos méretű termek, vannak közöttük szűkösebbek, ezért is vagyunk nagyon hálásak a gyerekeknek és a pedagógusainknak a kitartásukért, türelmükért

 – tette hozzá.

A Kossuth utcai iskola bő 100 éves, U-alakú épületének komplex felújítása során cserélték a nyílászárókat, a padlóburkolatokat, korszerűsítették a gépészeti- és villamoshálózatot, újravakolták és újrafestették a falakat. Az épület utcafronti szakaszán a tetőteret beépítették, ott új helyiségeket alakítottak ki és zöldtetőt. Ezen a szinten kap helyet egyebek mellett a nevelői szoba, a könyvtár és a fejlesztő szobák. – Épült egy új épületrész, amellyel gyakorlatilag bezártuk az U-alakot. Itt két plusz tantermet alakítottunk ki. Lett étkezőnk, konyhánk, zöldtetőnk és egy nagy tornatermünk is. A kornak megfelelő, fenntartható épületben kezdjük a tanévet szeptemberben – fogalmazott Kovácsné Takács Emese. Az új tanévet a tervek szerint 11 osztállyal és mintegy 280 gyermekkel indítják el. – Örülünk, hogy ennyi viszontagság után végre elkészül. Nagyon hálásak vagyunk a református egyház vezetőségének, hogy végig mellettünk álltak. Ha bármiben segítségre volt szükségünk, bizalommal fordulhattunk Fekete Károly püspök úrhoz és Őz Lajos esperes úrhoz is – tette hozzá a lelkész. 

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában