OTDK

2023.04.12. 15:07

Tizenkét tudományterületen több mint háromszáz hallgató méri össze tudását a Debreceni Egyetemen

Az európiai tudományos közegben is egyedülálló seregszemle kiemelkedő szerepet tölt be hazánk tudományos életében.

Forrás: Kiss Annamarie

Húsz év elteltével ismét a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezi április 12-14. között a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Társadalomtudományi Szekciójának megmérettetéseit, amelyen 12 tudományterületen (Egészségszociológia és egészségpolitika, Esztétika, Filmtudomány, Filozófia, Kulturális- és szociálantropológia, Média- és kommunikációtudomány, Művelődés- és kultúraelmélet, Nemzetközi tanulmányok, Politikatudomány, Szociális munka, szociálpolitika, Szociológia, Vallás- és hittudomány) 29 tagozatban 30 intézmény több mint 300 hallgatója ad számot tudományos kutatásainak eredményeiről. 

OTDK, Debreceni Egyetem, konferencia, Haon
Dr. Mezey Barna, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke
Forrás: Kiss Annamarie

A konferencia szerdai ünnepélyes megnyitóján dr. Mezey Barna, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke hangsúlyozta, az OTDK határon átnyúló igazi hungarikum, mely egy önszerveződő mozgalomból nőtte ki magát. Véleménye szerint legfontosabb jellemzője, hogy mindig is autonóm és szakmai volt. Mint fogalmazott, az OTDK-nak két fontos eleme van: egyrészt a tudományos diákkör, ahol a munka zajlik. A professzor a hallgatójával közösen kutat, kérdéseket tesz fel, kételkedik és válaszokat is keres. A hely, ahol a pályamunkák és a tudósok születnek. Másrészt a konferencia, amely lehetőséget ad arra, hogy a legjobbak megmutassák magukat, tájékoztassák kutatásuk állásáról a többieket. 

A résztvevőknek sikerült megérteniük, hogy a tudomány a kérdésekről szól, nincsenek örök igazságok, s hogy minden mellé oda kell tenni a kérdőjelet, és minden kérdőjel mellett folyamatosan keresni kell a választ. Vagyis a kételkedésnek és a kritikai gondolkodásmódnak a fóruma ez a konferencia

– húzta alá dr. Mezey Barna.

Hozzátette: ez a legnagyobb tudományos konferencia az országban, mely lehetőséget biztosít arra, hogy a versenyzők kiépítsék tudományos kapcsolatrendszerüket. Lássák azt, kik lesznek azok a partnerek, akikkel a jövőben együtt dolgoznak.

OTDK, Debreceni Egyetem, konferencia, Haon
Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem a tudományos rektorhelyettese 
Forrás: Kiss Annamarie

Meghatározó szerep

Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem a tudományos rektorhelyettese beszédében a társadalomtudomány fontosságára hívta fel a figyelmet. – Évszázadokkal korábban a társadalomtudat meghatározóját alapvetően a hagyományok, a szűkebb kisebb csoportok, ismerősi körök határozták meg. A rádió megjelenésével azonban – de igazán azzal, amit ma információs társadalomnak nevezünk – a társadalmi tudatot meghatározó tényezők egészen másak lettek. A világ kinyílt, és nem feltétlenül az motivál és határoz meg embereket, hogy a szűk környezetük mit mond, hanem hogy milyen információk érik őt azokon az eszközökön, amik egy kattintásra vannak tőlük. Éppen ezért azoknak a szerepe és felelőssége, akik a társadalomtudománnyal foglalkoznak, drámaian megváltozott és felértékelődött. Az itt résztvevő hallgatók lesznek a jövő azon generációja, akik meghatározzák azt, hogy hogyan gondolkodnak majd az emberek – emelte ki. 

PTZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában