Folytatódik az integráció

2023.04.04. 12:05

Az integrált Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika is megkezdte a működését Debrecenben

Az integrált klinika két telephelyen, egységes vezetés és szakmai elvek szerint működik.

Forrás: unideb.hu

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika részeként folytatja tevékenységét a Kenézy Gyula Campus Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya április elsejétől. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ több mint két éve kezdődött integrációjának újabb fontos állomásához érkezett. Április elsején létrejött az integrált Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika.

– A két klinikai telephelyen, de egységes szakmai irányítás és közösen kidolgozott protokolláris rend alapján történő működtetés kiváló jövőbeli lehetőséget ad a betegellátás minőségének és a betegelégedettség további javítására, a klinika közép- és hosszútávú fejlesztési stratégiájának egységes kialakítására, a betegellátással szorosan összefüggő oktatás és a kutatói tevékenység korábbinál is dinamikusabb fejlesztésére – mondta a hirek.unideb.hu-nak Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika munkatársai a műtéti beavatkozásokhoz nyújtanak fájdalomcsillapítást, illetve a szükségleteknek megfelelő narkózist a Klinikai Központ valamennyi klinikáján, valamint biztosítják az intenzív terápiás ellátást a sebészeti szakmák intenzív osztályain. Április elsejétől a klinika részeként működik a Kenézy Gyula Campus Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya is.  

– Az integrációval két telephelyen, egységes irányítás alá tartozó betegellátó egység, oktató és tudományos kutatóműhely jött létre. Felkészült kollégáink mindkét klinikai campuson a legmagasabb szakmai színvonalon végzik az aneszteziológiai és intenzív terápiás ellátást, munkánkhoz a legkorszerűbb műszerek, eszközök állnak a rendelkezésünkre – ismertette Fülesdi Béla, az integrált Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója.

Fülesdi Béla, az integrált Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója
Forrás: unideb.hu

Az intézmény szakemberei biztosítják az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai hátteret a Kenézy Gyula Campuson többek között a traumatológiai ellátáshoz és az egynapos sebészeti központban végzett beavatkozásokhoz. A Nagyerdei Campuson például a regionális profillal rendelkező égés-, szív-, mellkas- és gyermeksebészeti altatóorvosi és intenzív terápiás ellátásában, illetve az országos profilú gyermek idegsebészeti ellátásban vesznek részt.  

– A jövőben nagy közös kihívás lesz az idegsebészeti klinikán bevezetés alatt álló országos gerincgyógyászati profil aneszteziológiai szakmai hátterének, illetve az onkológiai ellátás fájdalomterápiás hátterének megteremtése. Fontos kiemelni, hogy a klinika a donorgondozásban az országban a legaktívabb, és az aneszteziológiai kutatásokban is vezető hazai intézmények közé tartozunk – hangsúlyozta Fülesdi Béla professzor.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán a munkatársak folyamatos képzésével és továbbképzésével biztosítják a magas szintű szakmai munkát, valamint az új kezelési módszerek bevezetését.  

– Regionális szakképző központként rendszeresen tartunk továbbképzéseket a régió orvosainak, de vannak olyan diagnosztikus, illetve terápiás beavatkozások, amelyeket országosan oktatunk a kollégáknak. Ilyenek többek között a helyi érzéstelenítésben végzett pajzsmirigy- és nyaki érműtétek, az idegsebészeti intenzív pedig országos képzőközpont lett neuroszonológiában, az agyi erek ultrahang vizsgálatában – emelte ki a klinikaigazgató.  

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika betegellátó, oktatási és tudományos tevékenységében az integráció után több mint 110 orvos és 170 szakdolgozó vesz részt.

Az integrált klinika igazgatója, Fülesdi Béla professzor, valamint a Kenézy Gyula Campus szakmai koordinátora, Szentkereszty Zoltán klinikai főorvos kinevezését Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke adta át az elnöki hivatalban rendezett ünnepségen.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában