Támogatás

2023.04.12. 12:27

Ezek az iskolák adják a legtöbb hallgatót a Debreceni Egyetemnek – fotókkal

A kiemelkedő felvételi eredményeket elért középiskolákkal és fenntartójukkal kötött támogatási megállapodást a Debreceni Egyetem szerdán.

Forrás: Kiss Annamarie

A mai alkalom része egy olyan átfogó stratégiának, amely az egyetem és a középiskolák között évtizedek óta működik. A mostani alkalom egy új kezdeményezés, amely reményeink szerint minden fél számára gyümölcsöző lesz – emelte ki Prof. Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. Hozzátette, a kapcsolat kölcsönös egymásrautaltságon alapszik: az iskolák biztosítják az egyetem számára a hallgatói utánpótlást, az egyetem pedig az oktatási intézmények aktív közreműködésével tanárképzést végez. 

A rektorhelyettes szerint elengedhetetlenül fontos, hogy a középiskolákból kikerülő diákok megfelelő felsőoktatási intézményt találjanak maguknak, a Debreceni Egyetem pedig az országos rangsorban a legjobbak között van.

 

Debreceni Egyetem felvételi
A szerdai sajtótájékoztató résztvevői
Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Egyetem számos más felsőoktatási intézményhez hasonlóan 2021-ben modellt váltott. – Amellett, hogy a több száz éves hagyományt, a jogelőd intézmény eszközrendszerét és eredményeit továbbvittük, új feladatok és lehetőségek is adódtak. Másfél évbe telt, míg az egyetem vezetése az alapítvány kuratóriumával közösen felállított egy olyan együttműködési, támogatási és ösztönző rendszert, melynek egyik eleme az egyetemen továbbtanulni vágyó diákokat támogatja – hangsúlyozta Prof. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. 

Kifejtette továbbá, hogy a Debreceni Egyetemre jelentkező tanulók létszáma évek óta stabil, sőt növekvő tendenciát mutat, ami köszönhető a középiskolák beiskolázást támogató tevékenységének is. – Ez is mutatja, hogy valóban egymásra vagyunk utalva – fűzte hozzá.
Dr. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási főigazgatója ismertette, hogy az idei rangsor alapját a 2022. évi általános felvételi eljárásban alap és osztatlan képzésre felvételt nyert 18-22 éves korosztály adta. – Ezt a hallgatói létszámot vetettük össze az adott iskolában érettségizettek létszámával. Három fő szempontot vettünk figyelembe: az intézményből hány főt vettünk fel, mennyien rendelkeztek nyelvvizsgával, illetve mi volt az adott intézményben a felvételi átlagpontszám, amellyel bekerültek hozzánk a fiatalok. 

Most azon intézmények képviselői ülhetnek itt, ahonnan a legtöbb és legeredményesebb diák érkezett egyetemünkre. Szeretnénk, ha a támogatást tehetséggondozásra és pályaorientációra fordítanák az intézmények, hiszen ezek számunkra és a tanulók számára is fontos szempontok

– mondta. 

Szólt továbbá arról is, hogy a Debreceni Egyetemre felvételizők a jövőben többlet pontot kaphatnak, illetve egyetemi tanulmányaik kezdetén ösztöndíjban részesülhetnek bizonyos középiskolai versenyeken elért eredményekért.

Támogatási szerződést írt alá:

Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona

Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola

Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában