Oktatás

2023.04.24. 15:00

Újabb lépés a Szent Efrémben a tudatos fogyasztóvá válás útján

A biodiverzitás, a fenntarthatóság, a környezetvédelem és az energia kérdése mellett idén a fogyasztóvédelem is helyet kapott a témahéten.

A jövő megbecsülését, megóvását nem lehet elég korán elkezdeni – ezzel nyitotta a fenntarthatósági témahét helyi programját Vas Péter a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában hétfőn. Az igazgató elmondta, az intézményeikben kiemelt és fontos terület a fenntarthatóság, a környezetvédelem. Az előrelátó, tudatos gazdálkodásra nevelés alapvető szempont a hétköznapjaikban. Elhangzott, számos játékos feladattal igyekeznek érzékenyíteni a rájuk bízott gyermekeket a témában. Többek között ökolábnyom-felmérés, ruhatervezés, levélírás a Föld nevében és környezetvédő jármű tervezése színesíti az óvodai-iskolai tevékenységet.

Vas Péter igazgató
Forrás: Kiss Annamarie

Az eseményen dr. Kupecki Nóra, az Igazsgágügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára beszámolt arról, hogy hogyan kapcsolódott a szakterülete a Belügyminisztérium által országosan meghirdetett különleges és fontos témahéthez.

Dr. Kupecki Nóra helyettes államtitkár
Dr. Kupecki Nóra helyettes államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

Mint mondta, a termékek előállítóit ösztönözhetik arra, hogy a gyártási folyamatban a fenntarthatóságot tartsák szem előtt. Igyekeznek arra buzdítani mindenkit, hogy amit lehet, javítsanak és ne az új termék vásárlása legyen az elsődleges megoldás egy hiátus fellépésekor, így kevesebb hulladékkal terhelhetjük a környezetet. Szólt arról, hogy a kollégái aktívan részt vettek a témahét eseményeiben. A debreceni intézményben dr. Kiss-Benedek Damarisz, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogász-tanácsadója tartott előadást a diákoknak. Mindezek célja, a helyettes államtitkár szavai szerint, hogy a Földünk a környezetünk, illetve a saját magunk jogait meg tudjuk védeni, és fel tudjunk lépni a visszásságok ellen.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában