Legyünk elővigyázatosak!

2023.04.05. 07:00

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok szaporodásának a vármegyénkben

Hajdú-Biharban az elmúlt években 20-25 között volt a Lyme-kór megbetegedéses esetek száma.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A jó idő beköszöntével egyre több család indul útnak egy kellemes erdei sétára vagy túrázásra, azonban érdemes észben tartani, hogy a kullancsok – melyek hazánkban elsősorban a baktérium okozta Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást terjesztik – aktivitása általában kora tavasszal indul és késő őszig tart. Ráadásul az idei enyhe tél kedvezett a szaporodásuknak.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Hajdú Online megkeresésére közölte, Magyarországon a közönséges kullancs jelenléte a legjellemzőbb; legnagyobb számban erdőkben, fás-bokros és sűrű aljnövényzetű területeken fordulhatnak elő. Ezeken a helyeken többek között ezért is ajánlott a kullancsriasztó szerek használata, zárt ruházat viselése és hazaérkezés után a test alapos vizsgálata. 

Fontos tudni azonban, hogy ezek a vérszívó ízeltlábúak a családi házak kertjeiben is jelen lehetnek: ide kutyák, macskák, különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerülhetnek be.

Minél hamarabb távolítsuk el!

A vármegyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a vírusos agyvelőgyulladás a fertőzött kullancs csípése után azonnal átterjedhet az emberre, a Lyme-kór esetében az átadáshoz szükséges, hogy a fertőzött kullancs órákon keresztül folyamatosan a bőrben legyen. Különösen fontos tehát, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el, mely egyszerűen kivitelezhető egy (patikában külön erre a célra kapható) csipesszel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából ugyanakkor kiderül, hogy csak a kullancsok egy része hordoz kórokozót és az ilyen ízeltlábúaknak is csak egy része adja át azt vérszívása során az embernek. Korábbi hazai felmérések alapján a vírusos agyvelőgyulladás kórokozóját Magyarországon a kullancsok 0,05 százaléka hordozza, míg az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ adatai szerint a Lyme-kór kórokozóját európai átlagban a kullancsok 12 százaléka .

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlésében hangsúlyozza, a patikában kapható „kullancsteszt”, amely a vért szívott kullancs Lyme-kórokozó pozitivitását képes kimutatni, nem ad 100 százalékos bizonyosságot. Éppen ezért fenntartásokkal kezelendő, hiszen nem alkalmas az ember betegségének megállapítására. 

Amennyiben a kullancscsípést követően betegségtüneteket (például bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás stb.) tapasztalunk, forduljunk minél hamarabb háziorvoshoz, bőrgyógyászhoz 

– hívják fel a figyelmet.

Vármegyei adatok

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás kizárólag védőoltással előzhető meg, mely 1 éves kortól adható. A Lyme-kór ellen ugyan nincs védőoltás, azonban az megfelelő antibiotikummal gyógyítható. A kormányhivatal adatai alapján Hajdú-Biharban az elmúlt években 20-25 között volt a Lyme kór megbetegedéses esetek száma. 

Vírusos agyvelőgyulladás az elmúlt évben 1 esetben fordult elő, 2021-ben és 2020-ban nem jelentettek ilyet, 2018 és 2019 években szintén 1-1 eset fordult elő vármegyénkben. 

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában