Hogyan működik a hálózat?

2023.03.14. 17:21

Minden ezredik lakos nevelőszülő Hajdú-Biharban

A segítő szándék az alap, a képzések a falak, de gondozott gyerekek otthonát „tető alá hozni” csak elhivatottan, sok segítővel lehet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A nevelőszülők olyan gyermekek időszakos nevelését vállalják, akik nem nevelkedhetnek a saját családjukban. A nevelőszülő híd: célja, hogy a gyermek idővel visszakerüljön saját családjába, vagy örökbe fogadják – így fogalmaz a Belügyminisztérium honlapja, a neveloszuloiprogram.hu arról a feladatról, amelyet munkává egyszerűsíteni lehetetlen, hivatásként megélni kötelesség. A Polgáron történt tragédia nyomán a szokottnál nagyobb figyelem irányult a nevelőszülői hálózatra, ezért e cikkben igyekszünk megvilágítani annak működését.

Hajdú-Bihar vármegyében jelenleg 98 ideiglenes hatállyal elhelyezett, 1645 nevelésbe vett kiskorú és 151 utógondozói ellátott gyermek él a gyermekvédelmi szakellátásban. Közülük 1200 kiskorú és 84 fiatal felnőtt él nevelőszülőknél – tudtuk meg dr. Kovács Krisztiántól. A Hajdú-Bihar Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója elmondta, a vármegyében közel 550 nevelőszülő él. Ez a szám azt jelenti, hogy Hajdú-Biharban a teljes lakosságára vetítve minden ezredik lakos nevelőszülő. A tevékenységet a vármegyében jelenleg hét egyházi fenntartású nevelőszülői hálózat segíti.
Ha valaki érzi az elhívást és a képességet arra, hogy gondoskodjon egy családból kiemelt gyermekről, ezen szervezetek valamelyikénél kell jelentkeznie. A személyes elbeszélgetés során a motivációiról, hozzáállásáról és lakáskörülményeiről esik szó elsőként. Később a hálózat környezettanulmányt készít, hogy megállapíthassa, a leendő nevelőszülő körülményei alkalmasak-e a gyermek fogadására. A személyes beszélgetést követően szükség van három hónapnál nem régebbi speciális erkölcsi bizonyítványra és a háztartásban élő valamennyi családtagról háziorvosi véleményre, illetve a nagykorúaknak a szolgáltató pszichológiai alkalmassági vizsgáján részt kell vennie. Mindezek után a jelentkező egy megközelítőleg két hónapos, hatvan órás tanfolyamot végez el, ami a jelentősebb részében gyakorlati, négy héten át a döntés előkészítésével foglalkozik szakemberek támogatásával. A tanúsítvány megszerzésével messze nincs vége a tanulási folyamatnak. A nemes feladatot teljesítőt évente továbbképzésre kötelezik, valamint az első gyerekkihelyezéssel egyidejűleg vállalja, hogy két éven belül megszerzi a szükséges nevelőszülői végzettséget egy 240 órás KOP vagy 500 órás OKJ tanfolyam elvégzésével.

A nevelőszülőt ezután a nevelőszülői tanácsadó folyamatosan segíti munkájában, sőt, az érdekeit is képviseli a munkáltató előtt. Az összetett feladatról egy helyi tanácsadó beszélt portálunknak, ám épp a Polgáron történtek miatt, a téma érzékenysége és az eset körülményeinek feltáratlansága okán névtelenséget kért.

A gyermek legfőbb érdekei előtérben

Megtudtuk, a családjából kiemelt gyermek ideiglenes hatályú elhelyezéséről egy sokszereplős tárgyaláson döntenek a jogszabályok mentén, ám mindig a gyermek legfőbb érdekeit előtérbe helyezve. A határozatot aztán időnként – leggyakrabban félévenként – felülvizsgálják, annak függvényében, hogy változtak-e a vér szerinti szülők körülményei, megszűnt-e a kiemelés oka, esetleg lezárult egy folyamatban lévő bírósági eljárás. A cél leginkább az, hogy az eredeti család újra alkalmassá váljon a gyermek megfelelő nevelésére, de ha elmaradoznak a látogatások a nevelőszülőnél lévő kicsihez, vagy bebizonyosodik például a családon belüli erőszak, netán más, ami kizárja a hazakerülést, akkor a felülvizsgálat eredményeként elindíthatják az örökbe fogadhatóvá nyilvánítást.

Ezen a gyermekvédelmi szakértők részvételével megtartott tárgyaláson egyeznek meg abban is, hogy milyen körülmények között látogathatják a gondozott gyermeket a hozzátartozók. Jellemzően egy semleges helyszínen biztosítják, hogy az együttlét kulturált formában és zavartalanul megtörténjen. Ritkán az is előfordul, hogy a nevelőszülő otthonában fogadják a rokont, míg a kiemelés okának súlyát latba vetve, abúzus felmerülésekor például, szüneteltethetik is a személyes kontaktus lehetőségét.

Valódi elhívás nélkül nem megy

A tanácsadó folyamatosan kapcsolatban van a nevelőszülőkkel, telefonon, e-mailben bármikor elérhető, és a szabályok szerint legalább három hetente találkoznak. Nyilatkozónk úgy tapasztalja, ettől sűrűbbek a személyes látogatások az őt foglalkoztató szervezet gyakorlatában, és ezeken felül közös programokat szerveznek nagy ünnepeken az összes kötelékükbe tartozó nevelőszülő és gondozott számára. A gyermekek jóllétét ellenőrzi még a gyámhivatal képviselője is és a – védőnőből, gyermekorvosból, közoktatási szereplőkből, óvodai, iskolai pszichológusból álló – jelzőrendszer tagjai ugyanúgy figyelemmel kísérik a fejlődésüket, mint bármely hazánkban élő kiskorúét.

Ha bárhonnan információ érkezik, hogy a nevelőszülő nem megfelelően végzi a rábízott feladatot, 24 órán belül reagálunk

– mondta a szakember. Először átbeszélik a nevelőszülővel a nehézséget, és igyekeznek fényt deríteni annak valóságtartalmára, mélységére, hátterére. A tanácsadó legalább nyolcvan gyermek és húsz nevelőszülő útját igazgatta az elmúlt években, és nem tud példát mondani súlyos veszélyeztetésre. Nevelőszülői tanfolyamok vezetőjeként úgy tapasztalta, hogy azok jelentkeznek, akik valódi elhívást éreznek. Hangsúlyozta, a tevékenységért kapható összeg önmagában biztosan nem jelent kellő motivációt. Hozzátette, a hat hétnyi felkészülés, illetve a felmérések, orvosi tesztek megfelelő szűrői a nehéz és nemes feladatot vállalók képességeinek, elkötelezettségének. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában