Újrahasznosított víz

2023.02.15. 16:31

CATL: a felhasznált víz nem érintkezik a technológiával

Tízezer köbméteres napi átlagfogyasztása lesz az akkugyárnak, ha mindhárom gyáregység elkészül.

Számos információ kering a CATL debreceni beruházásával kapcsolatban

Forrás: Shutterstock

Az utóbbi időkben központi témává vált a Debrecenben megépülő akkumulátorgyár, a CATL vízfelhasználása. A debreceniek egyrészt a vízfogyasztás mértéke, másrészt a környezetvédelmi következmények miatt aggódnak, vagyis hogy milyen minőségű víz fogja elhagyni a gyárt területét.

Mivel számos információ kering a beruházással kapcsolatban, a Haon felkereste az akkumulátorgyártó céget, hogy választ kapjunk arra, hogyan és mennyi vizet fognak valóban felhasználni.

Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetőjét kérdeztük arról, mekkora lesz várhatóan a gyár vízigénye az utolsó ütem befejezésekor, vagyis akkor, amikor mindhárom gyáregység működni fog:

A vízigény a műszaki szakemberek számára a vízvezetékcsövek teljes elméleti kapacitását jelenti, ez terveink szerint napi 18 ezer köbméter lesz, ami nem tévesztendő össze a vízfogyasztással. A három ütem együttes napi átlagfogyasztását tízezer köbméterre becsüljük 

– mondta.

Ez jelentősen elmarad a félelmeknek okot adó híresztelésektől, amelyek negyvenezer köbméteres napi fogyasztásról szóltak, amit egyébként a teljes Déli Ipari Park 24 ezer köbméterben rögzített vízkapacitása ki sem lenne képes szolgálni.

Felmerültek aggodalmak azzal kapcsolatban is, rendszeres vagy esetleges lesz-e a gyár maximális napi vízfogyasztása. Szilágyi Balázs válasza alapján évente mindössze néhány hetet tesz ki, amikor jelentősen megnő a vízfogyasztás, erre is a víztartályok és vízkeringető rendszerek feltöltése érdekében van szükség.

Megtudtuk azt is, a szükséges vízmennyiségből legalább 70 százalékban tudnak tisztított szennyvizet, azaz szürkevizet használni. A szürkevíz a háztartásokban fürdés, kézmosás során már felhasznált, ivásra nem alkalmas víz, melyet azonban újra lehetne hasznosítani.

Arra a kérdésünkre, hogy a gyártás során milyen folyamatokhoz használ fel vizet a CATL, a szakember így válaszolt:

Elsősorban a gyártás körülményeinek megteremtéséhez szükséges a víz. Az úgynevezett száraztér más csúcstechnológiákhoz – például a chipgyártáshoz – is szükséges laboratóriumi körülményeket jelent. Ennek biztosítása összetett műszaki feladat. Ehhez kell a legtöbb víz, mely magával a technológiával nem érintkezik. A második legnagyobb tételt a dolgozók kommunális vízhasználata képezi

 – mondta.

Megkérdeztük azt is, milyen berendezéseket és szűrőrendszert használ a CATL, amivel az elhasznált vizet megtisztítja:

– Kétféle vizet tisztítunk, négyelemű ipari víztisztító rendszert használunk. Az egyik tétel sós víz, ami a száraztér megteremtéséhez kapcsolódóan keletkezik, a másik tétel az a víz, amit olyan berendezések tisztítása során használunk, ahol fémek kerülhetnek a vízbe. Összességében naponta néhány száz köbméter ipari szennyvíz fog keletkezni, mely csak  megfelelő előtisztítást követően hagyhatja el üzemünket – válaszolta.

Hozzátette, a víz alapvetően nem a gyártástechnológiához kell, hanem a gyártás körülményeinek megteremtéséhez. Mint mondta, erre kész rendszerek érhetők el a piacon, és a CATL is beszállítóktól rendeli meg ezeket.

Kitértünk arra is, rendelkezésére áll-e a vállalat számára olyan technológia, amely visszaforgatja a felhasznált, elpárolgott vizet:

– Jelenleg a piacon nem érhető el kedvezőbb megoldás, de nyitottak lennénk erre. Olyan jelenségről van szó, mint amikor otthon a fürdőkád vize elpárolog. Ehhez hasonló hőmérsékletű víz felületi párolgása valósul meg – magyarázta.

Ezen kívül megtudtuk, a CATL megbízásából több alkalommal – utoljára február 7-e és 13-a között – végeztek levegőterheltség mérést, különböző időjárási körülmények között.  Ezeket három helyszínen hajtották végre, Mikepércs északi részén, valamint Debrecenben Szepesen és a Mikepércsi úton.

– Az úgynevezett immissziós alapállapot méréssel jogszabályi kötelezettségünknek teszünk eleget. A mérések ütemtervét előzetesen egyeztettük a környezetvédelmi hatósággal, az eredményeket a hatóság rendelkezésére bocsátottuk – mondta Szilágyi Balázs.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában