Felvételi

2023.01.24. 09:17

Mutatjuk a nyolcadikosok matektesztjének „rémét”

Módosította a megoldókulcsot az Oktatási Hivatal egy félreérthető matematika feladatnál – debreceni diákok is rácsodálkoztak.

Forrás: Napló-archív

Az országban 71 ezer, vármegyénkben több mint 3400 általános iskolás írt középfokú felvételi tesztet szombaton magyar nyelvből és matematikából. Utóbbi sok fejtörést okozott a diákoknak, különösen a tizedik feladat, ami sokak szerint kétértelmű volt.

A témában a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola nyolcadikosait felkészítő matematikatanár, Vértessy Balázs nyilatkozott a Hajdú Online-nak. Bár a tanítványai elmondása szerint nehéz volt a felmérő, szerinte ez nem egyedi eset, mert ugyanerről számoltak be a korábbi években is a gyerekek. 

– A nyolcadik évfolyamos tanulók hónapokon keresztül készülnek, rengeteg típusfeladatot oldanak meg. A feladatsorok 19 éve nagyon hasonlítanak egymáshoz, így volt ez idén is. Nagyjából erre lehetett számítani – felelte kérdésünkre.

Kiemelt azonban három feladatot, amelyek vélhetően gondot okoztak szombaton.

Több diákjának nehézséget okozott a 3. feladatnál az oszlopdiagram értelmezése. Váratlan fordulat a térgeometriai feladatban (9.) volt, mert a korábbi években általában kocka vagy téglatest szerepelt benne, míg idén egy szimmetrikus trapéz alapú egyenes hasábhoz kapcsolódtak a kérdések. Valamint az internetes fórumokon legtöbbet emlegetett 10. feladatot említette, amelyet a kölcseysek is megszenvedték.

Vértessy Balázs tanítványainak többsége félreértette a szöveget, ami miatt az egyenlet felírása sokaknak nem sikerült.

(A feladat szövege:

Három szám összege 103. Gabi észrevette, hogy ha

  • az első számot kettővel növelné,
  • a második számot kétszerezné,
  • a harmadik számot megfelezné,

akkor ugyanazt a számot kapná eredményül. )

– A félreértést az okozta, hogy a felvételizőim közül többen úgy értelmezték, hogy a módosított szám értéke 103. Sok időt rászántak, de sajnos így sem sikerült helyesen megoldaniuk. Emiatt hétfőn módosították a megoldókulcsot, bővítették a helyesnek elfogadható válaszokat – mondta a tanár.

A pedagógus a 27 fős osztállyal a hétfői matematikaórán újra megoldotta a feladatsort, és ez alapján sokan bőven 30 pont feletti eredményre számítanak az 50 pontos megméretésen.

A tényleges eredmény megérkezéséig a tanár azzal biztatja a tanulókat, hogy mindenki a számára legjobb középiskolába fog felvételt nyerni a pontszámai alapján. Ha őket megizzasztotta a feladatsor, akkor az rajtuk kívül még sok más felvételiző tanulónak is hasonlóan nehéz volt. Fontosnak tartja még azt is kiemelni, hogy ha valakinek kicsit kevesebb pontja lett, akkor a szóbeli felvételivel javíthat az eredményein. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában