Csereprogram indul

2023.01.17. 10:59

Ingyenes LED-izzókat igényelhet minden debreceni lakos

Csak egy rövid regisztrációra van szükség és lakás összes izzóját korszerűre cserélheti.

Fotó: Molnár Péter

Minden debreceni lakos ingyenesen juthat LED-izzókhoz, melyekkel jelentősen csökkenthető a háztartás energiafelhasználása. Az igényléshez egy rövid regisztrációra van szükség. Az égőket várhatóan április elejétől vehetik majd át a jogosultak a Kölcsey Központban. A részletekről kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót.

Papp László polgármester a sajtó képviselőinek elmondta, már több településen működik ez a program, mely igen nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében. A korszerű LED-ek alkalmazása nem csak energiahatékonysági, de környezettudatossági szempontból is fontos. 

Jelentős energiacsökkentéssel járhat, ha a hagyományos izzóinkat korszerű LED-égőkre cseréljük, főleg a mostani energiaválság időszakában. Debrecen városa folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogyan csökkentse saját kiadásait és hogyan segítse ugyanebben a lakosságot

 – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: az önkormányzat energiaköltségei több mint 6 milliárd forinttal növekedtek a tavalyihoz képest.  

A polgármester a programról elmondta: a háztartások az energiaigényük függvényében juthatnak az izzókhoz. 

 

Az ingyenes szolgáltatásra csak debreceni lakosok jogosultak, a mennyiség nincs limitálva, minden érvényes regisztrációt tevő cívisvárosit ki tudnak majd szolgálni. A kérelmek elbírálása után a LED-eket előre csomagolva vehetik át az igénylők a Kölcsey Központban, várhatóan április elejétől.

 

Papp László (balról) és Meixner István
Fotós: Molnár Péter

Meixner István, az izzókat ingyenesen biztosító CYEB Energiakereskedő Kft. kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatója méltatta a városvezetés hozzáállását, hiszen a cég megkeresésére néhány napon belül reagáltak és kezdeményezték ezen program bevezetését.  

– A regisztráció január 16-án indult és február 28-ig tart a www.ledcsere.hu oldalon. Az országban eddig 650 ezer lakos regisztrált, Debrecenben már az első napon háromezren. Az adatok megadása mellett szükség lesz a személyi igazolvány, lakcímkártya és egy villanyszámla feltöltésére is. Fontos, hogy a három dokumentumon szereplő információk megegyezzenek, tehát a lakástulajdonosok tudnak regisztrálni – ismertette az igazgató. E27-es és E14-es foglalatú izzókból választhatnak a lakosok. Ezek a cég saját tervezésű és gyártású termékei, melyekre két év garanciát vállalnak.

Fotós: Molnár Péter

 

A háztartások energiafelhasználásának átlagosan harminc százalékát teszi ki a villanyfogyasztás. A regisztráció során a várható megtakarítást is kiszámolja a rendszer. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a 2 ezer forintos átlagárú LED-izzókat ingyen adjuk, javaslom, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel

 – hangsúlyozta Meixner István. Az igénylés feltétele még, hogy az átvételkor egy elismervényt kell aláírnia a tulajdonosnak, aki vállalja, hogy legalább két éven keresztül alkalmazza háztartásában az ingyenes izzókat. A programhoz eddig 100 önkormányzat csatlakozott és további 170 nyújtotta be jelentkezését. 

BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában