Természet

2022.12.22. 08:46

Terített asztal a Hortobágy az éjszaka urainak

A baglyok a puszta rágcsálóira utaznak, ezt használták ki a természetvédelmi őrök, amikor meggyűrűztek néhányat.

Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Rövid idő alatt összesen tíz baglyot sikerült meggyűrűzniük a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak, minderről a Hortobágyi Nemzeti Park hivatalos Facebook-oldala számolt be csütörtökön.

Mint arra rámutatnak, a madárgyűrűzési tevékenység a Természetvédelmi Őrszolgálat speciális szakmai feladatkörébe tartozik, különösen az olyan fajok és fajcsoportok esetében, amelyek az átlagostól nehezebben tanulmányozhatóak sajátos életmódjuk miatt. A bagolyfajok számára a tél táplálékszerzés szempontjából nehéz évszaknak számít. Azonban az elmúlt időszakban az Alföld középső részén a rágcsálóállomány egyre inkább erősödik, ezzel biztosítva a különböző éjszaki ragadozó madárfajok számára a biztos táplálékbázist. A kora esti órákban lehet őket megfogni viszonylag rövid idő alatt,

csak az elmúlt két napban két réti fülesbagoly, hét erdei fülesbagoly és egy gyöngybagoly akadt meg a hálóban, melyek egyedi azonosítóval ellátott fémgyűrűt kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában