Érdemes felnézni!

2022.12.07. 19:25

Különleges égi jelenségre lehetünk figyelmesek hajnalban

Aki teheti, már szerda éjjel, nézze meg a Hold és a tőle balra ragyogó, vöröses fényű Mars bolygó közelítését.

Forrás: MW-archív

Ez a szép látvány egész éjjel és hajnalban is látható lesz. Aztán december 8-án, csütörtökön, hajnali 6 óra után pár perccel a Hold majd elfedi a Mars bolygót. A két égitest optimális égboltrészen lesz, mégpedig az ismert Orion (Kaszás) csillagkép felett, attól jobbra, a Bika (Taurus) csillagképben - közölte portálunkkal Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse.

Aki rászánja magát az észlelésre, szabad szemmel is megteheti, de kisebb távcsővel felszerelkezve még sikeresebb lehet az észlelés. Mint megtudtuk, szabad kilátású nyugati, északnyugati irányt keressen mindenki, mivel hajnali 6 óra előtt a két égitest már csak jó tíz fokkal lesz a horizont fölött, és már pirkadni fog! 

A csillagász hozzátette, a Hold éppen holdtölte fázisban jár. Amikor a Mars majd kibukkan a Hold jobb oldali részén még alacsonyabban láthatjuk, így olyan helyre kell mennünk, ahol az északnyugati irányt nem takarják épületek. 

A Mars 7 órakor bukkan elő, de sajnos ekkor már rendkívül világos lesz, bár a Nap még a horizont alatt tartózkodik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában