Influenza

2022.12.22. 14:00

Dupla annyi az influenzás beteg, mint tavaly

Egy köhögéssel csaknem 500 ezer vírus ürül ki, és a levegőben akár 1 órán keresztül tud fertőzni.

Az influenza elleni védőoltás a fokozottan veszélyeztetett csoportoknak térítésmentes

Forrás: MW-archív

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb tájékoztatója szerint az 50. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 269 ezer 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 24 ezer 300 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az 50. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: akut légúti fertőzés esetén a betegek 52,9 százaléka 0-14 éves gyermek, 22,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 15,6 százalékuk a 35-59 évesek, 8,9 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Influenzaszerű megbetegedés: a betegek 33,0 százaléka 0-14 éves gyermek, 33,0 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 22,8 százalékuk a 35-59 évesek, 11,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 

Amíg a 50. héten a becslések szerint az országban 269 ezer 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, a 49. héten a számuk 239 ezer 500 fő volt. Tehát mutatkozik némi emelkedés az orvoshoz fordulók számában.

Évente 3-5 millió súlyos eset

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet magas láz, izomfájdalom, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, levertség jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek – adta tájékoztatásul a Haonnak dr. Késmárky András orvosigazgató, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) a vezetője. Kihangsúlyozta, lappangási ideje két nap, de aki megfertőződött, az fél napon belül tovább tudja adni. Évente 3-5 millió súlyos eset van a világban, és ebből csaknem 300-700 ezer közt halnak meg többnyire gyerekek, illetve idősek. Érdekességként hozzátette, a 20. században háromszor okozott pandémiát, a spanyolnátha például világméretű járványt eredményezett. Több variánsa van, pandémiákat az A-típus altípusai okoznak, míg például a D-vírus csak elszórt eseteket, esetleg házi járványokat idéz elő enyhébb lefolyással, főleg gyermekeknél.

Késmáry András
Forrás: Napló-archív

A statisztikák szerint, a szervezetből egy köhögéssel csaknem 500 ezer vírus ürül ki, és a levegőben akár 1 órán keresztül tudnak fertőzni – hangsúlyozta Késmárky András. Megjegyezve, a vírus pénzzel is terjed, ugyanis a papíron mintegy 17 napig él. 

Többnyire tüneti szereket használunk ellenük: lázcsillapító, fájdalomcsillapító stb., mégis a legjobb védekezés a megelőzés, ami nem más, mint a védőoltás.

 Mint kiemelte, a meghatározott kockázati csoportok számára ingyenesen vehetők igénybe az influenza elleni védőoltás, ide tartoznak: a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegséggel élők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, valamint a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak – mondta. Kihangsúlyozva: fontos az, hogy mindenki időben felvegye a védőoltást, mert 2-3 hét, mire hatni fog.

Csaknem 5 napig fertőzünk

Nehéz megmondani, melyik az az időszak, amikor megfertőződhetünk az influenzavírussal, mivel évről évre változik, de Késmárky András úgy fogalmazott: nagyjából október vége és március közepe közötti időszakra tehető az influenzás megbetegedéseknek a legnagyobb száma. A mostani időjárás –  a párás, hideg, nyirkos időszak – szinte minden vírusnak a táptalaja. – Az influenza szövődményei lehetnek felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus sokk tünetegyüttes, agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.

Szövődmények a gyermekek esetében: a gennyes középfülgyulladás, asztma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizomgyulladás. A krónikus betegek esetében influenzás megbetegedés esetén az alapbetegség állapotromlása jöhet létre – fogalmazott.

Mint kiemelte, idén jóval magasabb a megbetegedések száma, mint 2021 decemberében, ugyanis azok az intézkedések most nem kötelezők, amik a tavalyi évben védték a lakosságot: a maszkhasználat, a gyakori felületfertőtlenítés a tömegközlekedési eszközökön, boltokban stb.

 – Fontos, hogy ha valamilyen tünetet észlelünk magunkon, maradjunk otthon, ne menjünk társaságba, mert csaknem 5 napig fertőzünk. Mindemellett kiemelném az ágynyugalmat és fogyasszunk bőséges folyadékot – tette hozzá. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában