Háromdimenziós ágyások

2022.11.23. 14:00

Mindenkinek van egy szál virága Debrecenben

Kétszázezer helyben nevelt virág és számos szorgos kéz is hozzájárult ahhoz, hogy a cívisváros legyen a legvirágosabb.

Forrás: Napló-archív

A debreceniek számára aligha szükséges részletesen kifejteni, miért lett a város érdemes a Virágos Magyarország cím első helyére. A városképet ékesítő színpompás virágágyások látványa és illata magyarázat mindenre.

A Békás-tónál lévő szalagágy tulipánjai bimbózó románcok, a Dósa nádor téri növények gyermeki kacajok, az Új Városháza előtti virágágyás boldog „igenek” szemtanúi. A Nagyállomás előtti hurokvágánynál a vonat felé sietve, vagy a Rákóczi utcai kanyarban a forgalomtól bosszankodva talán nem mindig vesszük észre a meseszép ágyásokat. Ennek ellenére velünk élnek, hogy – ha mégoly’ rövid ideig is, de – elkápráztassanak bennünket.

Nemcsak nekünk, a virágok csodálóinak, hanem gondozóiknak, a DEKERT Nonprofit Kft. munkatársainak is közel állnak a szívéhez a színpompás teremtmények. Pethe Tamás ügyvezetőtől megtudtuk, mind a DEKERT vezetősége, mind a kertészei sokat törődnek a növényekkel. Elmondta, még a paci kertészetük vezetője sem tudja letenni nap végén úgy a munkát, hogy ne pillantana rá a fóliasátrakban lévő növényekre.

Mi tényleg szeretjük a virágokat. Rendkívül ösztönző számunkra, hogy értékteremtő munkát végzünk. Eltekintve attól, amikor beültetünk egy ágyást 1500 virággal, és két napon belül húszat már ellopnak belőle, amit utána pótolni kell, alapvetően egy maradandó értéket képviselnek.

 Látható, hogy azok a kollégáink, akik az ültetéssel foglalkoznak, sokkal motiváltabbak, mint akik a szemetet gyűjtik. Amikor végeznek egy ágyással, büszkén mutogatják az arról készült fotókat – mondta az ügyvezető.

Ki gondolná, hogy szinte minden debreceni lakosra jut egy szál virág.

Forrás: Napló-archív

– Néhány éve mi üzemeltetjük a Debrecenben tulajdonában lévő fűtött fóliasátrakat is. Ezzel – amellett, hogy több embernek munkát adott – mi is bővülhettünk. Így csaknem kétszázezer egynyári, kétnyári, illetve évelő virágról gondoskodhatunk – mondta Pethe Tamás.

– Józsán, a Bocskai István utca sarkánál is mi ültettünk virágokat. Ez a korábban gyomos, füves zöldterület teljesen át lett alakítva, mára egy üde színfolt a városrészben. Ennek mintájára készül jelenleg a 35-ös főút túloldalán egy másik virágágyás Józsán – folytatta.

A DEKERT ügyvezetője szerint ahhoz, hogy virágos várossá váljon Debrecen, Kuhn András főkertész is óriási lendületet adott. Az ő ötlete mentén valósult meg többek közt, hogy a virágágyások a sík felületről három dimenzióba lépjenek ki. Példaként említette a Rákóczi utcán vagy a Mentőállomás előtt lévő virágtornyokat, valamint az Új Városháza előtt lévő fémkapukat, amiken a thunbergiákat futtatták fel.

Debrecen főkertésze igyekszik a legújabb dizájn és szakmai trendeknek megfelelően koordinálni a munkálatokat. Kuhn András szerint azonban a Virágos Magyarország fődíjának elnyerése egy összetett és hosszú folyamat része.

A díjazásnál több dolgot is figyelembe vesznek, mindössze a jéghegy csúcsa, hogy szépek, gondozottak és kitaláltak a virágágyásaink. Ehhez számos háttérfolyamat, elv, alkalmazás társul, ami szintén zsűriszempont volt. Például az, hogy a növényeinket magunk állítjuk elő, hiszen egy 3-4 évvel korábbra tehető folyamat részeként a város saját kertészettel rendelkezik

 – mondta portálunk érdeklődésére a főkertész.

– Környezettudatossági szempont volt, hogy rendelkezzünk olyan virágágyással, ami klímatoleráns. Ezek esetében vetett, szárazságtűrő növényeket alkalmazunk. Ez a fenntartást és a vízigényt is csökkenti. A társadalmi kapcsolatokban való szerepvállalás is lényeges elem, ebben a Future of Debrecennek is nagy szerepe volt. Ők frappáns ötletekkel, zöld alkalmazásokkal segítenek minket – tette hozzá.

Forrás: Napló-archív

Kuhn Andrástól megtudtuk, a zöldfelületi munkákat és a zöldfelületeket egy számítógépes nyilvántartásban vezetik, így még hatékonyabb lehet a feladatellátás. Hangsúlyozta, a munkálatok elvégzéséhez elengedhetetlen a város aktív közreműködése és az alvállalkozók alapos munkája is.

A mostani virágágyásokra jövőre rá sem lehet majd ismerni. Hiszen a célunk, hogy minden évben újabb arculatot kapjanak. Lesznek benne meglepetések, valamint izgalmas formák és színek is

 – vetítette előre. Elárulta azt is, számos újdonsággal készülnek még, ám ennek részletei még a későbbiekben bontanak szirmot.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában