Megemlékezés

2022.11.04. 18:50

A holtak az élőket tanítják – felajánlották testüket a tudomány oltárán

Az emberi test részletes ismerete a jó orvos alapvetése – hangsúlyozta a másodéves orvostanhallgató a beszédében.

Forrás: Czinege Melinda

Halottak napi megemlékezést tartottak a testüket oktatási célra felajánlókról a Debreceni Egyetem ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet előcsarnokában elhelyezett domborműnél péntek délután. 

A dombormű 
Forrás: Czinege Melinda

A márványtábla alatt világító mécsesek és virágcsokrok körében kezdte meg Szűcs Péter egyetemi docens és az intézetvezető a beszédét, melyben elmondta, mindössze néhány évvel ezelőtt indított kezdeményezésről van szó.

Szűcs Péter egyetemi docens
Forrás: Czinege Melinda

– Sosem egyszerű dolog halottak napja környékén az elmúlásról beszélni. Ugyanakkor Hemingway szerint minden emberélet ugyanúgy ér véget, ami megkülönbözteti őket az, hogy miként és hogyan éltek. A mi felajánlóink voltak annyira önzetlenek és nagylelkűek, hogy oktatás céljára ajánlják fel a testüket, melyeket eszközként tudunk felhasználni – fejtette ki az intézet vezetője. 

Forrás: Czinege Melinda

Németh Péter másodéves diák az orvos- és fogorvostan hallgatók nevében emlékezett. Kiemelte: a születés pillanatától egy biztos van az életben, a halál és azt a legnagyobb akarattal sem vagyunk képesek legyőzni. – Az élet a segítségnyújtás és az alázat ideje. Különösen az orvosi pályán kezdünk bele az életért folytatott elkeseredett harcba. A legnagyobb áldozatot így sem mi hozzuk meg, hiszen nem lennénk képesek gyógyítani az anatómia pontos elsajátítása nélkül. Köszönettel tartozunk, azoknak az embereknek, akik magukon túlmutatva felajánlották testüket a többi ember javára, valamint a tudomány számára. Biztosan állíthatom, hogy egyik orvos sem lenne képes olyan magas fokon űzni hivatását az ilyen jóra való emberek felajánlása nélkül, ugyanis itt a holtak az élőket tanítják – fogalmazott Péter. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában