Újabb három párt reagált

2022.09.07. 19:04

Debreceni akkugyár: tényeket vár a helyi ellenzék

Két ellenzéki párt is sajtótájékoztatót tartott szerdán Debrecenben, a téma a megyeszékhelyen megépítendő akkumulátorgyár volt.

Forrás: HBN

Komoly aggályai vannak a Civil Fórum Debrecen Egyesületnek a debreceni akkumulátorgyár létrehozását megalapozó, hétfőn aláírt szerződéssel – figyelmeztetett Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő a délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, hogy nem megfelelően tárgyaltak velük, az ügyben Debrecen város közgyűlése még nem hozott döntést, így nem tudják, hogy a felek milyen szerződést írtak alá. A kínai partnertől valid adatokat várnának arra vonatkozóan, hogy milyen mennyiségű rétegvizet kívánnak felhasználni, milyen lesz a technológia és a víztisztítás, továbbá, hogy hány ezer embert hoznának Debrecenbe Ázsiából, külföldről. Biztatónak nevezte, hogy az ázsiai partner jelezte, együtt kíván működni a debreceniekkel. Emlékeztetett, hogy a Civil Fórum elkötelezett Debrecen egészséges és környezetvédő fejlődése mellett. Elmondta, hogy a továbbiakban Debrecen polgáraihoz fordulnak, kikérik véleményüket az akkumulátorgyár létrehozásának kérdésével kapcsolatban, és végleges álláspontjukat is annak alapján teszik majd függővé.

Mi Hazánk: országos szintű ügyről országos szintű válaszokat

Országos szintű válaszokat vár a Mi Hazánk Mozgalom az elmúlt napokban bejelentett Debrecenbe települő gyárak kapcsán. A párt megyei elnöke ugyancsak délelőtt tette fel a sajtó képviselői előtt a kérdéseket, amelyek hamarosan a Parlamentben is elhangzanak. 

Forrás: HBN

Nagy Zoltán szeretné tudni, milyen minőségű a föld azokon a területeken, ahová a CATL akkumulátorgyárat és az elektromos autókhoz alkatrészt előállító Halms Hungary Kft. telephelyét építik; amennyiben mezőgazdasági szempontból értékes, lehet-e jobb helyszínt találni a cégeknek; a kínai kötődésű vállalatok 9000, illetve 630 nyitott pozíciója magyar vagy külföldi dolgozók számára teremt munkahelyet. Az önkormányzati képviselő szakértői véleményekre alapozott kormányzati garanciát szeretne kapni arra, hogy a gyárak nem terhelik jelentősen a város vízkészletét és környezetét.

MSZP: szigorú felügyeletet kérnek a beruházás fölött

Madarasi István önkormányzati képviselő, a Magyar Szocialista Párt városi elnöke közleményt juttatott el portálunkhoz a CATL-beruházással kapcsolatban. A párt debreceni szervezetének nevében kiadott anyagban leszögezik: kiemelten kezelték és kezelik a város gazdasági életét befolyásoló beruházásokat, és tisztában vannak a munkahelyeket teremtő cégek gazdasági erejével, a város jövőjére nézve pozitív hatásukkal. A közleményben a beruházással kapcsolatos tényeket, ismereteket hiányolják, szerintük a városnak elveszett az előzetes befolyása a beruházással kapcsolatban. „Egy dolog maradt: az engedélyezési eljárás szigorú felügyelete, a gyár működésének folyamatos figyelemmel kísérése” – írják, Papp László polgármestertől azt kérik, hogy ragaszkodjon a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásához, folyamatos ellenőrzés alatt tartva az engedélyezési eljárást, a beruházást, valamint, hogy a működés során építsenek ki olyan kontrollereket, amelyek biztosítják Debrecen környezetvédelmi biztonságát.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában