A polgármesteri hivatalt kérdeztük

2022.06.02. 12:43

Többet használnak a Tócóvölgy szöszölő nyárfái, mint amennyit ártanak

A pihék nem a virágzásból származó pollenek, hanem a fa termései.

A nyárfa szöszölése mára már el is illant | Forrás: Kiss Annamarie

Lapunk 2015-ben közölt egy cikket a Tócóvölgy szöszölő fáiról, melyeket akkor fokozatosan tervezett eltávolítani az önkormányzat. Ahogy olvasóink jelezték, nem szűnt meg a probléma, azóta is szöszölnek a nyárfák, így a kintlét bizonyos területeken élvezhetetlen. A témával kapcsolatban a polgármesteri hivatalt kérdeztük. 

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a zöldterületek megőrzésére, megóvására. Emellett azonban hosszú évek óta fontos szempont a szöszölős nyárfák kivágásával szemben támasztott lakossági igények figyelembe vétele is a Tócóvölgyben. Tekintettel ezekre az állampolgári igényekre, az érintett területen a kertészeti és faállomány-kezelési munkákat is ehhez igazítottuk – írták, hangsúlyozva,

a nyárfapihék nem a virágzásból származó pollenek – melyek esetlegesen allergizáló hatást fejthetnek ki az arra érzékenyekre –, hanem már a nyárfa termései, melyek semmilyen allergén hatással nem bírnak.

A pihézés időszaka egyébként mindössze két hétig tart – az időjárás függvényében (jelen esetben nagyjából két-három hétig tartott – a szerk.). A fák környezeti értékei – az oxigéntermelő és a lomb­felület porszűrő és szennyezésmegkötő képességéből származó előnyök – messze meghaladják a pihék okozta kellemetlenségeket – fogalmaztak. 

Máshonnan is érkezhet 

Kiemelték, a fák környezeti értéke sem elhanyagolható, a nyárfák szelekcióját az elmúlt évek alatt folyamatosan elvégezte a zöldterületi osztály. A Tócóvölgyi lakótelep környezetében elterülő, főként nyárfás faállomány rendezésével kapcsolatban még 2015-ben tanulmányterv készült az állomány felmérésére, vizsgálatára és újratelepítésére. Az állományt két ütemben gyérítették. A korábbi helyszíni bejárások alkalmával azokat a problémás gócpontokat, helyszíneket jelölték ki, ahol erősen „szöszöltek” a fák. A szelekciós programot megelőzően lakossági fórum is volt, amelyen a lakosoknak lehetőségük nyílt egyeztetni a témában.

Figyelembe véve azonban, hogy a repítőszőrök segítségével a levegőben terjedő nyárfatermés hosszú utat tehet meg a „kibocsátó” fától, a legjobb szándék ellenére sem zárható ki az, hogy a lakótelep közeli környezetéből nyárfapihék érjék el a Tócóvölgyet.

Hozzátették, az elmúlt időszakban a helyi lakosságot évente mintegy 2-3 hétig zavaró szöszölő nyárfák túlnyomó többségét lecserélték, ezért további nagy volumenű faeltávolítást nem terveznek ezen a területen. Emellett azonban a zöldterületi osztály munkatársai folyamatosan ellenőrzik a faállományt városszerte, és a lakossági igényeket figyelembe véve vizsgálják az allergén hatású fákat. Azokat indokolt esetben eltávolítják, s olyan facsemetékkel pótolják, amelyek kertészeti és városképi szempontból megfelelőek, illetve a lakossági elvárásoknak is eleget tesznek.

PSZ 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában